Nu toate poveştile românilor de peste hotare sunt de succes

Exclusiv/VIDEO/Ploieşteni care au trăit în Infern pentru câţiva gologani. Cum este viaţa cu adevărat în străinătate

O statistică realizată în ultima lună a anulul trecut arată că România se „goleşte” de români. În total, 10 milioane de români trăiesc în afara graniţelor. O cifră alarmantă, mai ales că nu suntem pe timp de război când oamenii fug de teamă că ar putea fi ucişi. Motivul plecării este lesne de înţeles: oamenii vor un trai mai bun şi pleacă pentru că în străinătate salariile sunt mult mai mari ca în România. Aşa că îşi lasă părinţii, soţii şi copii şi pleacă în căutarea unui loc de trai mai bun. Dar, nu întotdeauna poveştile celor plecaţi sunt de succes. De multe ori, gologanii câştigaţi printre străini sunt strânşi cu „lacrimi de sânge”

Un astfel de caz este şi cel al unei ploieştence. Aceasta trăia în ţară cu un salariu de 1700 de lei. Banii nu-i erau suficienţi mai ales că avea în grijă şi un copil de 13 ani de care se îngrijea singură. Aşa că a decis că este cazul să plece în străinătate.

Întâmplarea a făcut să dea de urma unui anunţ de angajare în Germania fără să fie nevoie să cunoască limba. I s-a oferit un contract  de 1400 de Euro ca îngrijitoare.

Îngrijitoare în Germania

Ploieşteanca a decis să semneze contractul şi a plecat. Nu ştia că urmează să trăiască în Infern. A ajuns într-un sătuc din Germnia unde trebuia să aibă grijă de un bătrân supraponderal, care avea tabieturi pe care trebuia să le respecte cu stricteţe. Contractul semnat prevedea ca munca prestată să fie realizată pe parcursul a opt ore de lucru. În realitate, ploieşteanca nu a avut nici o oră liberă şi nici week-end în care să se poată relaxa.

” A fost foarte greu pentru mine. Munceam de la ora şapte până pe la 23.00 noaptea. Dar dacă se trezea bătrânul în toiul nopţii trebuia să fiu în picioare. Nu aveam voie să ies afară, să vorbesc cu copilul la telefon sau să mănânc pe săturate. Banii câştigaţi nu şi-au motivat niciodată efortul. Din salariu nu am cheltuit acolo nici un leu pentru că nu avem voie să ies, a povestit pentru Republika News.

Muncă fără oprire

Ploieşteanca a fot nevoită să fie la fel de activă şi pe perioada accidentării. Într-o zi, bătrânul, care cântărea peste 120 de kilograme, s-a dezechilibrat şi a căzut peste piciorul femeii. Bineînţeles că piciorul i-a fost rupt, dar nici măcar în aceste condiţii nu a avut voie la odihnă. Cu piciorul accidentat aceasta a fost nevoită să-l ducă pe bătrân cu scaunului cu rotile la barul din sat pentru relaxare. Mergea câţtiva kilometri buni. Era unul dintre tabieturile lui din fiecare după-amiază. Nu putea lua maşina pentru că acesta avea pretenţia să fie scos în aer liber. În week -end, îl ducea tot cu scaunul cu rotile la biserică.

Mai mult, acesta susţine şi că acesta avea momente când o lovea cu bastonul dacă nu executa ceva corect sau dacă nu accepta să fie pipăită.

Prin contract acesta avea dreptul ca la trei luni de muncă să vină două săptămăni acasă. Într-o astfel de vacanţa a putut să se ocupe de problema de sănătate. Pe banii ei a fost la medic în Ploieşti, a făcut investigaţii şi şi-a pus piciorul în ghips. Medicii însă sunt rezervaţi şi spune ploieteanca, aceştia i-ar fi spus că se poate ajunge inclusiv la operaţie pentru că s-a prezetat prea târziu la cabinet şi pentru că nu a stat în repaos.

„Angajatorii mei nu m-au ajutat cu nimic. Le-m spus că muncesc zi lumină şi că am suferit un accident cu piciorul. Au ridicat din umeri. Mi-au spus să vorbesc cu familia bătrânului.

Le-am spus şi că mă loveşte cu bastonul, că încearcă să mă pipăie , dar nimeni nu m-a ascultat. Acum am terminat contractul şi nu -l mai prelungesc. Pentru mine a fost doar un chin pentru nişte bani pe care acum âi cheltui pe la medici să mă fac bine, a mai adăugat ploietenca”

Nu mai ştie cum arată soarele

Nu este singura româncă cu o astfel de poveste tragică. Un alt ploieştean, ajuns într-un alt colţ de pe mapamond. câştigă banii cu preţul sănătăţii. Acesta lucrează de mai bine de doi ani de zile în capitala Cehiei. Salariul în coroane se ridică undeva la valoare de 4000 de lei pe lună. O sumă frumuşică, ar spune unii. Dar ce eşti dispus să faci pentru ei?

În cazul ploieşteanului ,care lucrează că picker la un depozit din Praga, cele opt ore de lucru sunt respectate cu stricteţe, are timp liber şi are şi bani. Dar omul nu a mai văzut soarele de foarte mult timp şi nu a mai dormit noaptea de şi mai mult timp. Acesta lucrează doar în turele de noapte.

” Am avut mult timp când îmi era în permanenţă rău. Stări de greaţă, slăbiciune, dureri de cap. Acum m-am obişnuit cu acest program. Dar îmi este greu. Visez la o plimbare în parc şi la un program normal de lucru. Banii nu se câştigă uşor. Am avut de multe ori intenţa de a mă reîntoarce. Dar nu am cum. În ţara mea banii sunt prea puţini. Oriunde am încercat, salarii sunt foarte mici. Deci râmân aici, nu am de ales. Încerc să găsesc la o altă firmă,a povestiti ploieşteanul”

În Cehia, ploieşteanul a reuşit să îşi facă un rost. Are asigurare medicală, un salariu bun şi prieteni noi cu care împarte şi  momentele bune şi cele mai puţine bune.

Imagini de la depozitul unde lucrează ploieşteanul

Cele mai mari comunități de români, potrivit ultimelor date Eurostat sunt în:

  • Italia – 1, 151 milioane
  • Spania – aproape 700.000
  • Germania – aproape 450.000

CITEŞTE ŞI https://republikanews.ro/un-barbat-taiat-de-tren-in-zona-garii-de-vest-ce-spun-politistii/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *