logo
RNTV Live

Europarlamentar olandez dezvăluie detalii despre aderarea României la Schengen

romania-schengen-465×390
Theo Tănăsescu

Tineke Strick, europarlamentar olandez și membru al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a acordat un interviu postului național de radio BNR din Bulgaria, în care a subliniat că a susținut întotdeauna aderarea la Schengen pentru toate statele membre ale UE, conform informațiilor furnizate de Rador Radio România.

“Schengen pentru state precum România şi Bulgaria a fost amânat prea mult. Au existat şi argumente false care au fost folosite pentru uz politic intern”, a recunoscut europarlamentarul olandez. Tineke Strick se află într-o vizită de lucru în Bulgaria în legătură cu activităţile Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European în domeniul azilului şi migraţiei. “Controlul la frontieră merge mână în mână cu drepturile omului ale solicitanţilor de azil”, a comentat europarlamentarul.

În ceea ce priveşte revizuirea Regulamentului Dublin, Strick a menţionat că regulile referitoare la prima ţară de intrare ar trebui eliminate, dar revizuirea în curs de desfăşurare menţine această clauză, iar responsabilitatea revine statelor de la frontierele externe. “Nu sunt mulţumită de reforma care se propune în prezent. Până acum, nu a existat o distribuţie echitabilă a obligaţiilor comune. Încrederea între statele membre nu se va îmbunătăţi. Ţările de la frontierele externe vor avea interesul să îşi reducă obligaţiile. Nu va funcţiona în practică. În fiecare ţară, politicienii de extremă dreapta exploatează tema privind migraţia”, a remarcat europarlamentarul, adăugând: “Nu cred că Bulgaria se va transforma într-o tabără uriaşă (de migranţi, n.r.)”.

Referitor la Pactul Verde European, Tineke Strick a precizat că toate politicile UE sunt menite să servească interesele marilor industrii agricole şi ale băncilor şi, prin urmare, furia fermierilor este de înţeles. “Este important să obţină un preţ corect pentru produsele lor. Cu toate acestea, soluţia ar trebui să fie alta, nu să luptăm pentru distrugerea Pactului Verde”, menţionează europarlamentarul olandez.

Nehammer, pe X, în timpul vizitei la Bucureşti: Poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată – sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins

Cancelarul Austriei Karl Nehammer a scris pe X, în timpul vizitei la Bucureşti, că poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată, respectiv că sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins. aceasta în condiţiile în care, în discursul rostit la Congresul PPE desfăşurat la Romexpo, nu a făcut nicio referire la acest subiect. În postare, Nehammer vorbeşte şi despre companiile austriece, despre care afirmă că ”sunt puternic implicate în România şi creează multe mii de locuri de muncă”, dar şi despre faptul că ”mulţi cetăţeni români lucrează în profesii de asistent medical în Austria şi sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire”, relatează News.ro.

”România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România şi creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulţi cetăţeni români lucrează în profesii de asistent medical în Austria şi sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire. În acelaşi timp, am vorbit şi foarte deschis despre obiecţiile austriece faţă de extinderea rapidă a spaţiului Schengen. Poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată: sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, a scris Nehammer pe X. El precizează că se află la Bucureşti, la Congresul Partidului Popular European. ”Ne pregătim împreună pentru alegerile importante pentru Parlamentul European din iunie. În program a fost şi o convorbire cu Preşedintele României Klaus Iohannis”, explică oficialul austriac, postând o imagine alături de preşedintele Iohannis.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat joi, la Congresul PPE de la Bucureşti, că UE trebuie să ia în serios graniţele externe şi să ofere asistenţă la graniţă. ”Avem nevoie de proceduri de azil rapid implementate şi să ne asigurăm că cei care se află ilegal pe teritoriul UE sunt repatriaţi”, a mai spus el, arătând că trebuie să luptăm cu antisemitismul care este observat prea des pe străzile Europei. El nu a făcut în discursul său nicio referire la admiterea României în Spaţiul Schengen, ţara sa opunându-se aderării ţării noastre. ”Nouă ne trebuie apărare la graniţele externe. Colegul meu finlandez a spus că Finlanda este ameninţată de migraţia ilegală din Federaţia Rusă. Trebuie să luăm aceste preocupări în serios şi trebuie să luăm în serios graniţele externe şi să oferim asistenţă la graniţă. Acele granite au nevoie de finanţare, pentru protecţia lor, avem nevoie de proceduri de azil rapid implementate şi să ne asigurăm că cei care se află illegal pe teritoriul UE sunt repatriaţi”, a adăugat Karl Nehammer.

Cancelarul Austriei a mai afirmat că ”războiul nu este doar prezent pe teritoriul European ci şi în Orientul Mijlociu, şi de aceea lupta împotriva terirismului trebuie să fie luată în serios, lupta împotriva crimei organizate şi lupta împotriva teroriştilor, radicalilor”. ”În discuţiile avute astăzi, la Cotroceni, cu Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, am convenit să continuăm procesul pentru aderarea completă a României la Schengen până când vom avea rezultatul final dorit de toţi”, a transmis şi preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj pe Facebook.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor