Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a declarat că este puțin probabil ca negocierile pentru aderarea României la Spațiul Schengen pe calea navală și aeriană să se încheie în doar două zile. Potrivit lui Tomac, decizia finală nu poate fi luată anterior datei de 24 ianuarie, când are loc următorul Consiliu JAI. El a menționat că cel mai devreme România ar putea impune intrarea în Schengen pe 21 martie, în cadrul Consiliului European, unde președintele are puterea de decizie și poate bloca orice în Europa în cazul nerespectării drepturilor.

Tomac a subliniat că există un precedent în această privință, menționând blocarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE în 2012 din cauza nesemnării Acordului privind protecția minorităților. Referindu-se la condițiile impuse de Austria, el a evidențiat că acestea nu au nicio legătură cu Tratatul și Acordul Schengen și ar trebui respinse. Tomac a adăugat că Guvernul de la Sofia a fost ferm în respingerea oricăror condiții suplimentare.

În contextul acestei situații, premierul Marcel Ciolacu a exprimat speranța că negocierile pentru aderarea la Spațiul Schengen, mai întâi pe calea aeriană și navală, se vor finaliza în următoarele două zile. El a menționat, de asemenea, că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și-a asumat finalizarea a 250 de kilometri de autostradă și drum expres.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *