Au trecut doi ani de când cel care a fost supranumit ” un Brâncuşi al tehnicii” a plecat într-o lume mai bună. Inventatorul Justin Capră a lăsat neamului său, pe care l-a iubit atât de mult şi pe care niciodată nu a vrut să îl părăsească, numeroasele sale invenţii, dar a mai lăsat ceva: o lecţie despre ce înseamnă perseverenţa, patriotismul, onoarea şi, mai ales, modestia. ” Când reuşesc tehnic ceva, mă bucur, dar când câştig material, mă sperii. Îmi dau seama că sunt alţii mai merituoşi ca mine, iar în al doilea rând nu este meritul meu, ci al lui Dumnezeu. Eu nu sunt inventator, Dumnezeu este” spunea celebrul inventator, Justin Capră, care s-a stins din viaţă la vârsta de 82 de ani. A murit singur, la fel cum a trăit mare parte din viaţă. De fapt, acesta a fost, poate, singurul mare regret pe care l-a avut. ” Că nu mai am pe nimeni, în afară de câţiva vecini, care să îmi deschidă poarta” povestea cu tristeţe acesta.
” De meserie sunt şi voi rămâne român!”
Justin Capră rămâne unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori români, obţinând numeroase premii la saloane internaţionale. Printre distincţiile obţinute se numără premiul „Ifia Eco”, obţinut la Geneva, în 2008) pentru cea mai bună invenţie ecologică, respectiv un Triciclu electric sau hibrid (realizat împreună cu Marian Velcea), Diploma Salonului Internaţional de invenţii de la Geneva, Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică Pro Invent 2009-Cluj-Napoca, Premiul Arca 2007 pentru întreaga activitate sau Ordinul ” Pentru Merit Ştiinţific”, „Gradul de Cavaler”. Printre invenţiile sale se numără un rucsac zburător, construit în anul 1956, un aparat portativ pentru zbor individual, pentru care inventatorul a fost la acea vreme arestat, fiind bănuit că l-a făcut pentru a fugi din România. Justin Capră a construit maşini nepoluante fără volan şi fără pedalier, cu comenzi făcute de la un buton de pe carcasa fotoliului, a construit mai multe prototipuri de maşini şi motorete, alimentate de acumulatori. A muncit asiduu la aproximativ 114 lucrări practice, dintre care 77 de invenţii brevetate.
S-a stins din viaţă susţinând cu modestia şi dragostea de ţară care l-au caracterizat o viaţă întreagă că „De meserie eu sunt şi voi rămâne român, iar la asta nu voi renunţa niciodată”. A murit într-o seară de luni, pe 19 ianuarie 2015, cu o lună înainte să împlinească 82 de ani. S-a stins pe un pat al Spitalului de Urgenţă Ploieşti, unde fusese internat, cu o zi în urmă, din cauza problemelor de sănătate pe care le avea, printre care şi diabetul.