Începând cu luna iulie 2023, profesorii și angajații din sistemul de învățământ vor primi salariile cu trei zile mai devreme decât de obicei, mai precis pe data de 11 august. Această modificare a fost anunțată prin intermediul unui ordin publicat în Monitorul Oficial, fiind vorba despre ordinul ministrului Finanțelor nr. 2.241 datat pe 21 iulie 2023. Decizia de a acorda salariile mai devreme vine în contextul în care data de 15 august (Adormirea Maicii Domnului) este o zi liberă legală.

Conform reglementărilor existente, inițial stabilite prin ordinul nr. 86 din 2005 al Ministerului Finanțelor, angajații din sistemul educațional primeau regulat salariile pe data de 14 a fiecărei luni. Cu această nouă măsură, plata salariilor se va face în avans, în beneficiul cadrelor didactice și personalului din învățământ, asigurându-le o mai bună planificare și disponibilitate financiară înaintea zilei libere de 15 august.

„c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”, prevede ordinul publicat în Monitorul Oficial.

  • CONTEXT

Pe 14 iulie, angajații din învățământ au beneficiat de majorarea salariilor, conform prevederilor Ordonanței de urgență nr. 57 din 2023. Aceste majorări au fost acordate ca urmare a grevei care a avut loc în perioada mai-iunie.

Potrivit Ordonanței de urgență nr. 57/2023, Guvernul a fost obligat să crească salariile de bază din învățământ cu 1.300 de lei brut pentru cadrele didactice și didactice auxiliare începând din luna iunie, și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța stipulează că începând cu data de 1 ianuarie, salariul debutantului din învățământ va fi echivalent cu salariul mediu pe economie, iar pentru ceilalți angajați se va aplica o creștere salarială de 50% din diferența dintre salariile actuale și cele din noua grilă salarială.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *