Unul din cei mai mari exportatori din lume, lansează un proiect naţional dedicat dezvoltării energiei eoliene 

Pentru a obține o putere mare, turbinele eoliene necesită zone cu vânt puternic și constant. Ele sunt împărțite în patru categorii în funcție de vântul pentru care sunt proiectate. Categoria destinată celor mai slabe vânturi este caracterizată de capacitatea de a funcționa la vânturi medii mai slabe de 6 m/s sau 21,6 km/h. În realitate, turbinele moderne s-au dezvoltat atât de mult încât pot genera electricitate chiar și la vânturi de 3 m/s și mai sus.

Acest aspect este crucial în zonele cu vânturi slabe, cum ar fi Moldova, unde există regiuni cu vânturi medii anuale atât de slabe încât ajung la valori între 1,4 și 3,5 m/s. Există chiar și regiuni izolate în care relieful favorizează medii anuale mai mari. Aceste vânturi slabe abia dacă pot pune în mișcare o turbină mai veche de 1,5-2,0 MW sau una mai nouă care furnizează putere între 3,4 și 4,5 MW. Este o diferență semnificativă față de puterea turbinelor marine, care pot ajunge deja la 11-15 MW și unde se poate atinge o funcționare la maxim de 50-70% din timp.

Emiratele Arabe Unite se confruntă și ele cu problema vânturilor slabe, cu excepția unor zone de coastă. Noul lor program vizează tocmai utilizarea vânturilor din acele regiuni pentru a genera energie eoliană pentru prima dată. Pentru a asigura un randament decent, au apelat la tehnologia unei companii autohtone cu sediul în Abu Dhabi, care este adaptată funcționării în condiții de vânturi slabe.

Compania se numește Masdar și are o vastă experiență în dezvoltarea de turbine eoliene performante, fiind instalate în peste 40 de țări din întreaga lume. Aceștia au produs și instalat turbinele eoliene pentru cele patru parcuri noi eoliene, care au fost inaugurate simultan chiar înaintea summit-ului climatic COP-28. Acest eveniment a marcat reconfirmarea angajamentelor Emiratelor Arabe Unite de a face tranziția către energie regenerabilă, conform acordului de la Paris.

CELE 4 PARCURI

Primul parc eolian are o capacitate de 45 MW și este situat pe insula Sir Bani Yas din Abu Dhabi, unde este și un parc fotovoltaic cu o putere de 14 MW. Al doilea parc eolian, cu o putere de 27 MW, se află pe insula Delma. Un alt parc cu aceeași capacitate, 27 MW, este localizat în Abu Dhabi. Cel de-al patrulea parc, cel mai mic, are o capacitate de 4,5 MW și este situat în Al Halah, Fujairah. Acesta constă, de fapt, dintr-o singură turbină de 4,5 MW montată într-o zonă muntoasă.

Toate turbinele nou inaugurate au o putere totală de 103,5 MW și vor asigura cu electricitate 23.000 de locuințe din țară, fără a se specifica o cantitate exactă de GWh pe care aceste turbine o vor produce, estimativ. Emiratele Arabe Unite au unul dintre cele mai mari consumuri per capita și pe gospodărie din lume.

Media consumului pe gospodărie este de 13.000 kWh anual per persoană, ceea ce ridică media pe gospodărie la aproximativ 32.000 kWh, cu o cifră mai apropiată de 10.000 kWh pentru apartamente și de până la 70.000 kWh pentru case mai mari. Jumătate din consumul rezidențial se datorează aerului condiționat.

În 365 de zile, se adună o cantitate maximă teoretică de 906,66 GWh. Astfel, 736 GWh în comparație cu 906 GWh ar reprezenta un randament de 81%, pe care nu îl ating nici turbinele marine în prezent. Este mai probabil să se fi luat în considerare indicatorul pentru apartamente când au fost menționate cele 23.000 de case, ceea ce ar însemna 230 GWh produse anual, la un randament mai realist de 25,3%.

În realitate, pentru o zonă cu vânturi slabe, unde randamentul normal poate fi de 17-22%, un randament de 25,3% este deja foarte bun. Așadar, acestea sunt doar primele 23 de turbine eoliene mari instalate în această țară bogată în petrol.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *