Sursa: firstpost.com

Elon Musk, directorul executiv al SpaceX, afirmă că nu a efectuat vânzări directe de terminale Starlink către Rusia.

„O serie de știri false susțin că SpaceX vinde terminale Starlink Rusiei. Acest lucru este categoric fals.

Din câte știm, niciun Starlink nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei”, a declarat Elon Musk, pe X.

Ce spun forțele ucrainene

Forţele ruseşti folosesc terminale ale serviciului de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk în zonele ocupate, a declarat duminică Ucraina făcând publică o presupusă interceptare a unui schimb de mesaje între doi soldaţi ruşi, care ar fi o dovadă a utilizării sale “sistemice”, relatează Reuters, potrivit News.ro.

De doi ani, de când a început invazia rusă, sistemele Starlink au fost vitale pentru comunicaţiile Ucrainei pe câmpul de luptă, în condiţiile în care Kievul se confrunta cu o armată mai mare şi mai bine echipată.

Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării a postat pe Telegram un clip audio în care, potrivit acesteia, apar soldaţi din Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei care discută despre instalarea terminalelor în estul Ucrainei.

Direcţia nu a oferit detalii despre presupusa scară de utilizare sau despre modul în care au fost obţinute terminalele. Purtătorul de cuvânt Andrii Iusov a declarat sâmbătă presei ucrainene că această chestiune “începe să capete un caracter sistemic”.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

SpaceX, care administrează terminalele Starlink, a declarat săptămâna trecută într-o postare pe X că “nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa” şi că serviciul său Starlink nu funcţionează în Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *