logo
RNTV Live

Eleva din Ploieşti care a câştigat un an de studiu în Colorado trăieşte visul american. “Abia aştept să mă trezesc dimineaţa ca să merg la şcoală!”

14064010_1293696457316575_5266509871247851589_n
Raluca Eparu

Singura elevă din Prahova care a reuşit să câştige o bursă în Statele Unite ale Americii prin programul Flex este fericită în Colorado.  Maria Onciu, o fată de 16 ani care până acum a învăţat în Colegiul Naţional “Mihai Viteazu” din Ploieşti,  a plecat în august în Colorado pentru a studia acolo timp de un an. Totul pe cheltuiala guvernului american şi a unei familii binevoitoare care a găzduit-o în casa ei. În plus, pentru a nu avea grija banilor, Maria primeşte şi 125 de dolari pe lună pentru a se întreţine. Programul de schimb academic Flex este sponsorizat de guvernul Statelor Unite şi are drept scop promovarea respectului pentru diversitatea culturală. Programul este prima dată implementat în România şi se adresează elevilor între 15 şi 17 ani.

Înainte să plece, Maria ne-a povestit că i s-a împlinit un vis, unul dintre acele vise la care ţi-e şi teamă să te gândeşti mai serios. Şi-a dorit mereu să studieze în stil american şi acum i se întâmplă. “Experienţa e genială, îmi place foarte mult. Nu aş da înapoi pentru nimic. Familia la care sunt e super, mă înteleg de minune cu ei. Chiar simt că am înca o soră. Sunt mexicani şi cu ajutorul lor am reuşit să învăţ puţin câte puţin limba spaniolă, ceea ce pentru mine e un plus. Dar ce îmi place cel mai mult e şcoala,  pentru că învăţăm lucruri folositoare, fiecare clasă e dotată cu tehnologie smartboards, laptopuri, fiecare profesor are propria lui clasă. De asemenea, am primit laptopuri de la şcoală pentru un an, şi asta fără costuri din partea noastră, pentru a putea învăţa complet, fără probleme. De fapt, profesorii folosesc foarte mult internetul şi ne învaţă cum să-l folosim şi noi, în favoarea noastră. În plus, şcoala la care sunt oferă credite pentru colegiu, în acelaşi timp cu liceul. Adică pe parcusul a patru ani de liceu facem şi doi ani de colegiu. Astfel, materia se predă la nivel de colegiu. Profesorii folosesc power point şi ne predau , după, lucrăm ceva pe calculator sau jucăm un joc ca să invăţăm sau, de exemplu, în american goverment ne uitam şi ne  informăm despre alegeri. Ei notează cu puncte şi dăm mai multe teste şi examene, toate temele se notează şi stiu ce am de facut de pe o săptămână pe alta. Nu de pe o zi pe alta. Şi asta e foarte bine, pot să mă organizez mai uşor. Tot ce facem chiar o să folosesc în viaţă. Elevii sunt relaxaţi chiar dacă la acest colegiu se învaţă mai mult decât la altele. Atât ca la ei studiul nu este bazat pe memorare.Temele in general sunt eseuri de cateva pagini sau lucrări de cercetare, laboratoare pe care le faci cu ceilalţi. Şi avem şi proiecte în echipă. Mă trezesc în fiecare dimineaţă la 5, pentru că şcoala începe devreme, dar abia aştept”, explică Maria.

În ceea ce priveşte acomodarea şi la acest capitol, ploieşteanca este mulţumită. “Oamenii aici sunt super, îmi plac pentru ca sunt pozitivi, pragmatici şi dacă pot să te ajute o fac chiar cu plăcere. Îmi place pentru ca aici ai o multitudine de oportunităţi să te dezvolţi, să faci lucruri noi şi interesante. Oamenii se ajută între ei, nu sunt în competiţie unul cu altul. Zona este superbă, e mai răcoare decât la noi, dar peste tot peisajele sunt minunate. Pe plan personal , mă dezvolt în fiecare zi , nu învăţ doar despre americani , învăţ şi despre mine, ies din zona mea de confort, din carapacea pe care mi-o impusesem acasă”, explică adolescenta. Maria va sta doar un an  la Early Colleges din Colorado, pentru că programul Flex ţine doar un an. Dar în acest an, fata va experimenta o altă lume care o va îmbogăţi sufleteşte şi spiritual.

citeste si: https://portal.republikanews.ro/bursa-in-sua-pentru-o-eleva-ploiesteanca/

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor