logo
RNTV Live

Care sunt efectele nocive ale luminii albastre emanate de telefon pe timpul noptii asupra sanătății?

543ce6ed65af7_35257
Constantin Corina

Lumina albastră face parte din spectrul luminii vizibile – ceea ce poate vedea ochiul uman. Majoritatea dintre noi vedem un tip de dispozitiv electronic timp de multe ore în fiecare zi. Acestea includ televizoare, smartphone-uri, tablete și sisteme de jocuri. Dar cum ne afectează lumina albastră de la acele ecrane sănătatea?

Beneficii:

  • Lumina albastră sporește vigilența, ajută memoria și funcționarea creierului și mărește starea de spirit.
  • Reglează ciclul natural de veghe și somn al corpului tău (ritmul circadian).

Lumina soarelui este, de asemenea, importantă pentru creșterea și dezvoltarea ochilor și vederii la copii.

Impactul negativ:

Expunerea la lumină albastră de la ecrane este mică în comparație cu cantitatea de expunere de la soare. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la efectele pe termen lung ale expunerii ecranului de la dispozitivele digitale. Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de prea mult timp pe ecran și de ecrane prea aproape de ochi.

  • Expunerea constantă la lumina albastră de-a lungul timpului poate deteriora celulele retiniene și poate cauza probleme de vedere, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă. De asemenea, poate contribui la apariția cataractei, a cancerului ocular și a excrescentelor pe stratul transparent de pe partea albă a ochiului. Potrivit unui studiu de vedere al National Eye Institute, copiii sunt mai expuși riscului decât adulții, deoarece ochii lor absorb mai multă lumină albastră de la dispozitivele digitale.

Cum afectează lumina albastră somnul?


Expunerea la lumina albastră înainte de culcare poate perturba tiparele de somn, deoarece afectează momentul în care corpurile noastre creează melatonină.

Întreruperea sistemului circadian intervin în dezvoltarea diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare, a cancerului, a tulburărilor de somn și a disfuncțiilor cognitive.

Sursa: health.ucdavis.edu

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor