„Ce numim noi, de fapt, accident? Un eveniment neprevăzut care contrazice evoluția premeditată, prognozată și logică a unui sistem dinamic. Este catastrofa produsă de exploziile de sâmbătă de la Crevedia un accident? NU. Atunci când firma funcționează sub ochii autorităților (7 instituții) timp de 3 ani cu avizul ridicat tocmai din cauza pericolului de explozii, dezastrul e tocmai normalitatea, care vine după un lung șir de accidente: accidentele sunt toate zilele în care stația de GPL, în ciuda circumstanțelor logice și condițiilor îndeplinite pentru explozie, nu a explodat.”

Cristian Grosu, Editorial, Curs de Guvernare

Sâmbătă, 26 august 2023, o stație GPL a cărei autorizație de funcționare fusese ridicată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență încă din anul 2020, a fost scena mai multor explozii deosebit de distructive, în urma cărora s-au înregistrat 58 de victime – dintre care 4, din păcate, sunt decedate la această oră și alte 2 sunt în stare deosebit de gravă – și au fost distruse 8 gospodării și 20 avariate.

Cum a fost posibil? Această întrebare formulată public, aduce cu fiecare zi ce trece noi și noi răspunsuri tulburătoare, unele de-a dreptul incredibile, mai ales după promisiunile pe care autoritățile le-au făcut și modificările legislative aduse în urma incendiului din Clubul „Colectiv” din capitală. Este vorba despre corupție la nivel înalt, despre nepăsare și lipsă de implicare la nivel de comunitate locală, despre lipsă de conștiință profesională a angajaților firmei responsabile de acest cumplit accident – pe scurt, așa cum spune și Cristian Grosu, despre România așa cum o cunoaștem și despre care spunem cu obidă: ca la noi la nimeni!

Dispozitivul pompierilor la Crevedia. Sursa: igsu.ro

Mădălin Hodor, istoricul de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, comentând schema relațională dintre firmele pe care își bazează bunăstarea familia primarului de Caracal, Ion Doldurea, consideră că ne aflăm de fapt în fața unei tipice scheme „politico-mafiote” prin care un om de afaceri donează bani partidului – în cazul de față PSD –, obține o poziție politică locală importantă și protecție în fața autorităților pentru afacerile sale, având astfel garanția prosperității își permite să construiască un „baronat” politic și apoi să se implice în politica la nivel central a partidului:

Aici vorbim despre o schemă politico-mafiotă. Simplu de altfel. Cu cât o localitate este mai săracă, cu atât primarul și stăpânii lui politici câștigă mai mult. Poate o să le pară unora imposibil. Sau ilogic. Nu și dacă știi cum funcționează România reală și profundă. Să exemplific cu o situație proaspătă. Ce interes ar avea primarul ca localitatea respectivă să fie branșată, de exemplu, la sistemul centralizat de distribuție a gazului? Ați ghicit. Nici unul. Din moment ce ei au firmele de GPL nu? Ce primar ar sări pe banii de dezvoltare de la UE când are firmulița lui pe numele fiului, soției, mamei și bunicii? Când el s-a îmbogățit vânzând butelii oamenilor și vrea să facă asta în continuare. Ce gaz de la UE? Ești nebun? Nu. Interesul primordial al acestor clanuri locale este să mențină cât mai mult starea de subdezvoltare și sărăcie din zonele pe care le controlează. Pentru ca așa fac ei averile colosale de care ne miram când mai apare câte un incident pe la televizor. Își sparg experții de ani de zile capul să rezolve dilema asta: de ce Mafia prosperă în țările sărace? De aia, că sărăcia și subdezvoltarea sunt ingredientele care garantează existenta Mafiei.

Susținătorii politici și partidul primesc evident partea leului, căci acești mini-baroni locali nu își pot dezvolta și proteja afacerile fără sprijin de sus, fără ca Poliția și restul să nu închidă ochii. Și pentru suma corectă se închid ochii și de tot dacă e nevoie. Deci ce se vede este doar un caz. În realitate este un mod generalizat de operare al mafiei politico-financiare, care se hrănește din ținerea voită a României în stare de subdezvoltare. Cu cât vom rămâne mai mult timp în stadiul ăsta de subdezvoltare și sărăcie, cu atât vor fi mai puternici, vor face mai mulți bani. (…) Nici nu este vorba despre corupție sau politică. Este deasupra deja. Vorbiți despre corupție? Corupția ucide? Deja corupție este un termen perimat. S-a trecut la nivelul următor de mult.

Și ca să fie totul perfect din punctul de vedere al lor, ghiciți ce. Tot pe UE dau vina că nu ne dă și nu ne face. Deci câștigă și voturile celor pe care îi exploatează. Cum să se oprească o așa mașinărie de bani? Pentru ca mai mor unii? Vorba aia: „treaba lor!”

SCHEMA „POLITICO-MAFIOTĂ” FLAGAS

Familia primarului din Caracal, Ion Doldurea – scrie cotidianul Fanatik -, deține mai multe firme care activează în domeniul GPL, una dintre acestea fiind Flagas SRL, prin care își derula activitatea stația GPL din Crevedia, la care au avut loc exploziile devastatoare ce s-au soldat cu moartea a 4 persoane și rănirea altor 54. La Flagas SRL, fiul lui Doldurea, Ionuț, deține 51% din părțile sociale.

Ionuț și Cristian Doldurea sunt acționari la Dolchimex SRL, societate comercială pe care au înființat-o împreună cu tatăl lor în anul 2001. În 2010, Dolchimex SRl a format, alături de alte două firme din domeniu, Azalis SRL și Erigemetic SRL, grupul Ade Gas Oil SRL, la care Ionuț Doldurea se numără printre administratori.

În afacerile cu GPL era implicat, încă din anii ’90, și Cristi Borcea, fostul acționar de la Dinamo București. Cea mai cunoscută firmă a lui Borcea a fost Crimbo Gas pe care, ulterior, a trecut-o pe numele mamei sale, atunci când a fost cercetat în mai multe dosare. De-a lungul anilor, Borcea a deschis puncte de lucru în toată țara pentru stațiile de GPL ale Crimbo Gas.

Printre acestea se numără și firma Crimbo Gas 2003 SRL din Caracal, orașul în care activează familia Doldurea. În anul 2008, grupul olandez SHV, care își făcea intrarea pe piața GPL din România prin brandul Primagaz, a preluat patru din firmele lui Cristi Borcea: Crimbo Gas 2003 SRL Caracal, Crimbo Gas Giurgiu, Crimbo Gas Zlatna și Crimbo Gas Făurei.

În anul 2012, olandezii au decis să iasă de pe piața din România, după doar patru ani de activitate, și și-au vândut activele pe care le dețineau în toată țara. Printre acestea s-a numărat și Crimbo Gas 2003 SRL din Caracal, firmă pe care o preluaseră de la Cristi Borcea. Compania  care a cumpărat Crimbo Gas 2003 SRL a fost Ade Gas Oil, în care este implicată familia Doldurea.

Analistul financiar Iancu Guda, într-o postare pe contul său dintr-o rețea socială, oferă o serie de detalii analitice privind modul în care Ion Doldurea și-a construit rețeaua de afaceri, profiturile mari – legal declarate, încă nu se poate vorbi și despre profituri nelegale, în lipsa unei expertize financiare exhaustive, pe care probabil o vor dispune procurorii – realizate, de peste 7 milioane de euro, în condițiile în care practic făceau investiții minime (ceea ce explică de ce nu au investit în sănătatea și securitatea în muncă la punctul de lucru din Crevedia) și își plăteau foarte prost angajații (deci nu puneau preț pe profesionalism, drept consecință angajații proprii nu se dădeau probabil să încalce legea pentru a-și completa veniturile):

Am analizat situațiile financiare ale celor mai importante 4 companii controlate de clanul Doldurea (Flagas, Dolgas, Rombeer Cringasu, Ade Gas Oil). Mai jos o captură cu toate relaționările prin acționar și/sau administrator comun (nu apare Dolgas deoarece este deținută integral de Doldurea Cristian Marian). Concluziile sunt evidente:

Rețeaua Flagas SRL. Sursa: facebook.com/iancuguda.ro

•În 2019, Ion Doldurea este impus de Paul Stănescu la șefia PSD Caracal, unde devine Primar în 2020;

•În 2020, companiile Flagas și Dolgas sunt transferate pe numele copiilor, firmele se abonează la contractele cu autoritățile locale și veniturile explodează (scuze pentru cuvânt). Veniturile Flagas cresc de la 113 milioane lei (2019) până la 596 milioane lei, iar la Dolgas de la 27 milioane lei (2020) până la 87 milioane lei (2022);

•Veniturile consolidate pentru cele 4 companii din grup depășesc 1 miliard lei în 2022, iar profitul consolidat 55 milioane lei. Companiile clanului se dezvoltă excepțional prin comparație cu orice altă afacere din domeniu;

•Investițiile realizate de companiile clanului sunt foarte mici, majoritatea banilor se duc către plata dividendelor (35 milioane lei în ultimii 3 ani);

•Flagas SRL este în centrul atenției, care deține depozitul de GPL care a explodat sâmbătă seara. Salariul MEDIU brut plătit celor 191 angajați este de 3.300 lei, foarte aproape la nivelul MINIM pe economie și la jumătate față de media din industrie. Să nu ne mirăm că niște oameni necalificați, plătiți (cel puțin pe cartea de muncă) la nivelul salariului minim pe economie, încearcă să mute gazul într-o cisternă goală folosind un furtun…

Desigur, fiecare antreprenor este liber să decidă ce face cu profitul, dacă îl reinvestește și se dezvoltă, ori plătește dividende pentru propriul confort. Dar aici avem dreptul să ne întrebăm: de ce firma Flagas a făcut investiții foarte mici și nu respecta normele de siguranță? De ce nu avea autorizație de securitate la incendiu? De ce plătește în medie aproape 200 de angajați cu un salariu mediu foarte aproape de salariul minim, în condițiile în care domeniul de activitate necesită expertiză complexă pentru siguranța societății? De ce veniturile companiilor au explodat în 3 ani imediat după ce tăticul (fostul acționar) devine Primar la Caracal? Ce au făcut cu cele 35 milioane lei dividende plătite în ultimii 3 ani? Au fost donații făcute către partid pentru susținerea oferită? Au fost șpăgi plătite pentru licitațiile publice câștigate?

Deflagrație surprinsă în direct la Crevedia. Sursa: ecopolitic.ro

Avem dreptul să ne întrebăm toate acestea pentru că s-a produs o tragedie cu zeci de victime și miliarde de lei pagube. NU. Toate daunele NU trebuie plătite din fondul de urgență al premierului, adică din banii noștri. NU. Suntem furați, murim, ne pierdem sănătatea și patrimoniul (case și mașini arse în incendii) și suntem despăgubiți tot din banii noștri? Exclus! Autoritățile competente (AVEM?) trebuie să răspundă la toate întrebările de mai sus și dacă se depistează probleme legale, atunci cei responsabili trebuie să plătească cu pușcărie și executarea averilor. Clanul are zeci de case, terenuri și sute de mii de euro în conturi. Doar atât? Dar dividendele de 35 milioane de lei (7 milioane de euro) doar din ultimii 3 ani, unde sunt?

Întrebările analistului Iancu Guda sunt suficiente ca punctaj pentru orice anchetator penal, din care să rezulte că ne aflăm în fața a ceea ce se numește un caz de criminalitate economico-financiară ce trebuie elucidat cu mijloacele adecvate ale unei anchete financiare independente, sub control judiciar, astfel încât să fie elucidate circumstanțele în care au fost posibile celelalte crime: uciderea a 4 persoane, rănirea mai mult sau mai puțin gravă a încă 54, distrugeri de proprietate: opt locuințe complet și alte 20 parțial, animale, turisme, autocamioane, infrastructură publică, întreruperea serviciilor publice de livrare de utilități în Crevedia (apă curentă, electricitate) și așa mai departe.

Faptele penale din sfera corupției și criminalității financiare, odată documentate, probează în fapt – în posibil și în drept, dar acest lucru depinde de strategia anchetatorilor penali – și intenția, premeditarea care a făcut posibilă, ba chiar inevitabilă în anumite circumstanțe (cum declară mulți martori, „era doar o chestiune de timp”…) suita de explozii devastatoare care a provocat pierderea de vieți omenești și distrugerile imense din năpăstuita Crevedia.

Aceste considerații nu sunt pur teoretice, așa cum putem înțelege și din comunicatul Registrului Comerțului, la solicitarea Euronews Romania, care elucidează că la punctul de lucru Flagas SRL din Crevedia nu mai era declarat niciun alt obiect de activitate în afara comerțului cu GPL, prin urmare, din punct de vedere legal, acolo nu mai putea fi desfășurată niciun fel de activitate comercială sau de producție, după ridicarea autorizației de către ISU.

EXPLOZIILE DE LA CREVEDIA CA LEBĂDĂ NEAGRĂ

„Lebăda Neagră” este o metaforă folosită pentru descrierea unui eveniment neașteptat pentru un observator și care are un impact major, dramatic pentru el. Cazul de la Crevedia este o lebădă neagră pentru PSD, în condițiile în care – și au murit oameni, s-au produs pagube imense pentru ca să realizăm aceste lucruri – vedem cum operează politicienii de la vârful acestui partid de guvernare, mână în mână cu rețeaua lor de protejați locali: concret, în cazul de față, secretarul general Paul Stănescu, ghimpele din coasta premierului Marcel Ciolacu, și protejatul său de Caracal, Ion Doldurea (&Co.).

Să luăm doar câteva exemple. Primul ni-l oferă tot cotidianul Fanatik, care scrie că: Flagas SRL, la care Ionuț Doldurea are 51% din părțile sociale, a primit un ajutor de stat important cu doar două luni înainte de exploziile de la Crevedia. Flagas SRL a apelat la ajutoare de stat sub forma de garanții pentru împrumuturi, primind suma maximă care putea fi accesată. La rubrica creditori apar Statul român – prin Ministerul Finanțelor – prin Fondul național de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici și mijlocii și Raiffeisen Bank. Flagas SRL a primit acest ajutor de stat în condițiile în care în anul 2022 a înregistrat recorduri istorice din punctul de vedere al rezultatelor financiare. Astfel, firma a înregistrat un profit net de 32.782.166 lei, la o cifră de afaceri de 595.907.886 lei, cele mai mari de la înființarea firmei, în 1997.

Pe 13 iunie 2023, Flagas SRL a încheiat un contract de garantare în cadrul programului IMM Invest Plus, în valoare de 5 milioane lei, adică un milion de euro. Pentru depășirea dificultăților economice create de invazia Rusiei asupra Ucrainei, Guvernul României a aprobat, prin OUG 99/2022, schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS. Flagas SRL a garantat împrumutul cu cinci conturi pe care le are deschise la Raiffeisen Bank. Statul român garantează 90% din valoarea creditului. În cadrul schemei de ajutor de stat se acordă ajutoare de stat sub formă de garanții pentru împrumuturi și granturi. Valoarea maximă a fiecărei finanțări acordate unui beneficiar nu poate depăși 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiții.

De fapt, se pare, Flagas SRL este la al patrulea ajutor de stat în trei ani, cu toate că de trei ani se știa că această companie are probleme de conformare legală, cel puțin în cazul punctului de lucru de la Crevedia, pentru că ISU notificase încă din 2020 că a ridicat autorizația la incendiu a respectivului punct de lucru către: Prefectură, Consiliul Județean Dâmbovița, primăria Crevedia, APM Dâmbovița, Inspectoratul de Stat în Construcții și Oficiul Național al Registrului Comerțului.

De regulă, pentru un om de afaceri „obișnuit”, adică fără reazem politic, astfel de probleme de conformare la cadrul legal-normativ sunt motive de respingere a unui dosar de finanțare, atât la FNGCIMM, cât și la bancă, Raiffeisen în cazul de față. De pare, însă, că Flagas SRL a avut „noroc”, și a primit aprobările necesare și nu doar prin excepție, pe vreun dosar rătăcit, ci de patru ori! Fericite întâmplări…

Răcirea unei cisterne, în pericol să explodeze în incendiul de la Crevedia. Sursa: romania.europalibera.ro

Un alt exemplu, protecția afacerii de la punctul de lucru din Crevedia, sub ochii autorităților locale, care „n-au văzut, n-au auzit, n-au primit sesizări”. Primarul PSD al localității, Florin Petre, ales în anul 2016 deși tocmai ce fusese condamnat penal pentru complicitate la furt (cu amânarea executării pedepsei!), este unul dintre cei care nu știa, nu văzuse, nu primise sesizări privind ilegalitățile de la punctul de lucru Flagas SRL din localitatea pe care-o păstorește; cel puțin așa a declarat în direct presei care i-a solicitat interviuri în seara fatidicei zile de sâmbătă.

Declarațiile din acea seară au fost ulterior disecate de comentatori și de jurnaliști, motiv pentru care Marcel Ciolacu a fost nevoit să afirme public că va cere excluderea lui Florin Petre din PSD – de fapt a și fost exclus din partid, așa cum aflăm din presă, în timp ce Ion Doldurea este doar auto-suspendat din partid; în cazul său conducerea centrală a PSD nu a considerat că ar trebui aplicată o sancțiune mai aspră (interesant, nu?).

Să facem un exercițiu de imaginație și să ne plasăm în papucii primarului de Crevedia, să vedem în ce situație a fost pus de această veritabilă lebădă neagră numită Flagas: După ce ai ajuns primar pe lista PSD, având în spate o condamnare penală, cum puteai să acționezi împotriva afacerilor unui alt primar PSD, cel de Caracal, influent, amic cu șefii de la București și mare donator la partid? Nu mai bine te faci că nu vezi?

Cine se gândea că va veni ziua fatidică de 26 august, că vor muri oameni și că, în calitate de primar, cineva te va întreba, la un moment dat: Domnule Florin Petre, dumneavoastră de ce nu ați acționat conform atribuțiilor în cazul stației GPL deținută de Flagas, deși ați fost notificat de ISU că are ridicată autorizația? Sau că liderul partidului tău va cere să fii dat afară din partid? Ori că necazurile tale de-abia acum vor începe?

Sunt emotiv și de aceea anumite declarații pe care le-am dat au putut fi interpretate greșit – a încercat să explice ulterior primarul Florin Petre într-o înregistrare postată pe contul său din rețeaua de socializare și preluată de presă, la câteva zile după incendiu.

Firma Flagas a desfășurat activități economice în comuna noastră. Vindeau clienților GPL en detail. Din data de 31.07.2020, am fost notificați, prin mail, că în urma unui control ISU firmei i s-a retras autorizația de securitate la incendiu. Din acel moment, au închis activitatea de comerț cu amănuntul, firma delimitând ulterior perimetrul societății cu un gard înalt și opac. (…) De câte ori am trecut prin zonă, am observat diferite vehicule parcate în incinta societății. Erau pur și simplu staționate, nu am observat vreo altă activitate. Țin să precizez faptul că nu am primit niciun fel de reclamație privitor la mirosul de gaz emanat din curtea societății. Niciun fel. Nici verbal, nici scris, nici pe vreunul din site-urile de socializare locale. În plus, se știe că numărul unic de urgență, apelabil din orice rețea – 112, este mereu la dispoziția cetățenilor cu înalt spirit civic.

Deci, tot păgubiții sunt de vină, în viziunea primarului din Crevedia, dând astfel măsura „prețuirii” pe care o are față de concetățeni, mulți fiind alegători ai săi.

În fine, PSD-ul este în dilemă în privința acordării de ajutoare victimelor exploziei: trebuie să vină în ajutorul lor, financiar vorbind, dar în același timp nu poate rezolva în niciun caz cu bani publici o pagubă de o astfel de anvergură la a cărei origine se află oameni mai mult sau mai puțin importanți ai partidului, fără să genereze un imens scandal public, așa cum bine observa Iancu Guda.

Așa că joi, 31 august ac., Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern prin care acordă ajutoare de urgență victimelor, în următoarele scopuri: (i) acoperirea cheltuielilor de transport, de cazare, de masă și altele neprevăzute, pe perioada spitalizării răniților în străinătate pentru familia/însoțitorul persoanei rănite; (ii) acoperirea cheltuielilor de transport, de cazare, de masă și altele neprevăzute, pe perioada spitalizării răniților în țară pentru familia/însoțitorul persoanei rănită; (iii) acoperirea unei părți din pagubele înregistrate în gospodăriile/locuințele afectate; (iv) sprijinirea familiilor în care s-au înregistrat decese.

Ajutoarele anunțate sunt însă modice: (i) 7.500 de lei pentru fiecare dintre membrii decedați; aceeași sumă se va acorda și în cazul familiilor răniților care, din cauza gravității arsurilor și afecțiunilor asociate, decedează ulterior; (ii) pentru membrii de familie care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în străinătate se acordă suma forfetară de 2.000 euro/lună; (iii) pentru membrii de familie care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în țară se acordă suma forfetară de 2.000 lei/lună și (iv) pentru persoanele rănite care au fost spitalizate și externate se acordă suma forfetară de 1.500 lei.

Pentru a fi despăgubiți conform – după dreptate, cum s-ar zice – toți cei care au avut de suferit în urma exploziilor și incendiilor din Crevedia, trebuie să se constituie părți civile și să ceară despăgubiri de la Flagas SRL; și mai sigur ar fi să-i acționeze în instanță (cale civilă) direct pe cei doi asociați ai firmei, sub responsabilitatea lor personală față de modul în care au condus activitatea punctului de lucru din Crevedia, cerându-le despăgubirile cuvenite. Căci, din ce ne-a arătat Iancu Guda, se pare că au de unde să plătească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *