logo
RNTV Live

Echipa României a câştigat locurile 2 şi 3 la Concursul Internaţional de Debate de la Hamburg. Povestea de succes a unor tineri frumoşi printre care este şi un ploieştean

14963209_1369804749730341_1830833466923350872_n
Raluca Eparu

Lotul Naţional de Debate a participat la începutul acestei săptămâni la Concursul Internaţional de Debate EurOpen 2016 de la Hamburg unde a câştigat locurile 2 şi 3 la echipe, după echipa Olandei. Printre cei nouă elevi care au reprezentat România la acest concurs se numără şi ploieşteanul Petre Drăghici, un tânăr de 15 ani, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti.

 

Petre face parte de anul trecut din Clubul de debate ARGO fondat chiar de diriginta sa, profesor Simona Mazilu, şi de anul acesta, din septembrie din lotul naţional. “Îmi place mult ceea ce fac la club şi pentru mine este o metodă de educaţie alternativă. Iniţial am cunoscut câţiva elevi care făceau parte din clubul de debate şi mi s-au părut foarte culţi, cunoşteau multe şi vorbeau bine. M-a atras să acum pot spune că asta mi-a lărgit mult orizontul, am învăţat multe: cum să fiu critic, cum să vorbesc în public, pentru că iniţial eram slab în a vorbi în public. Eram mai reţinut, dar acum nu mai am această problemă. Am învăţat şi să îmi prioritizez activităţile şi nu mai am o problemă în a mă pregăti şi pentru lotul naţional de debate. Îmi face plăcere să mă antrenez, să lucrez în echipă!”, explică Petre. În plus, dezbaterile se fac în limba engleză şi chiar dacă ştia această limbă, acum se exprimă cu şi mai multă uşurinţă decât înainte de a participa la concursuri de debate. “Mi-a plăcut la Hamburg. Am întâlnit tineri din 20 ţări, fiecare cu moduri de gândire diferită, dar nu diferiţi faţă de noi. Adică erau tot tineri cu idealuri, vise, dar vedeau totul din altă perspectivă. Temele de dezbatere au fost foarte interesante. Am avut de exemplu de făcut cercetare pe “Statele ar trebui să prioritizeze creşterea economică sau protecţia mediului?” dar şi să răspundem într-o oră la “Politicienii ar trebui sau nu penalizaţi dacă nu-i respectă promisiunile din campania electorală?” Eu am făcut parte din echipa care lua apărarea politicienilor. Nu e mereu posibil să-ţi ţii promisiunile pentru că te loveşti şi de contextul general, de separaţia puterilor în stat. În plus, în momentul în care sunt penalizaţi, politicienilor le va fi frică să mai facă promisiuni şi prin urmare să vină cu proiecte. Şi asta nu ar fi bine!”, a explicat Petre.

Antrenorul Lotului Naţional de Debate este ploieşteanul Şerban Pitic care spune că elevii care fac parte din acest lot sunt aşa de buni încât este foarte greu să facă în aşa fel încât să-i trieze şi în cele din urmă să rămână 4-5 pentru competiţia de la nivel mondial. “Din cei 9 vor rămâne 6 după care 4-5 şi asta până în vară când e Competiţia Mondială de Debate. Până atunci, însă vor mai fi competiţii naţionale şi internaţionale unde elevii îşi vor arăta valoarea. Debateul este bun pentru ei-învaţă într-un mod competitiv, sunt mai buni la examenele din viaţa lor, comunică mai bine, îi învaţă să nu fie radicali şi că pentru orice problemă există mai multe soluţii şi puncte de vedere şi mai ales că discuţiile în contradictoriu pot fi constructive când există argumente logice. Din păcate nu se pot înscrie foarte mulţi în cluburi. ARGO este un ONG care se autofinanţează prin strângere de fonduri. Nu avem suficient personal pentru a antrena toţi elevii care şi-ar dori să facă parte din club. Pe unii dintre ei părinţii îi susţin să participe la competiţii”, ne-a explicat Şerban Pitic. Copiii se pregătesc acum pentru alte provocări. Peste două săptămâni urmează Turneul Naţional de Debate de la Bucureşti, iar în decembrie un alt concurs internaţional la Zagreb, în Croaţia. Baftă, tineri frumoşi!

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor