La data de 4 decembrie 2023, o femeie în vârstă de 87 de ani din Baia Mare a anunțat Poliția Municipiului Baia Mare că a căzut victimă unei înșelăciuni în valoare de 100.000 de lei.

Indivizi necunoscuți au contactat-o telefonic și au indus-o în eroare, pretinzând că nepotul ei ar fi fost internat într-un spital dintr-o altă țară și ar avea nevoie, în regim de urgență, de o sumă considerabilă pentru a acoperi costurile unei intervenții chirurgicale.

După primirea sesizării, au fost inițiate investigații în cadrul unui dosar penal, dezvăluindu-se că persoane private de libertate din penitenciarele Gherla și Târgu Mureș ar fi implicate în astfel de infracțiuni de înșelăciune prin metoda accidentul, atât în Maramureș, cât și în alte județe precum Bistrița Năsăud, Sălaj și municipiul București.

Pe baza probelor adunate, în data de 9 decembrie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale din Baia Mare au prins în flagrant delict un tânăr în vârstă de 22 de ani din județul Constanța, imediat după ce a primit 10.000 de lei de la o altă victimă.

Aceasta fusese indusă în eroare, fiind informată că nepotul său a suferit un accident și că banii sunt necesari pentru serviciile medicale. Asupra tânărului au fost găsiți banii și două telefoane mobile, presupus a fi folosite pentru coordonarea acțiunilor de către persoanele din penitenciar.

În paralel cu aceste operațiuni, au fost efectuate inspecții detaliate în camerele de deținere ale penitenciarelor Gherla și Târgu Mureș, unde sunt încarcerați 4 bărbați, cu vârste între 34 și 37 de ani, suspectați de comiterea faptelor. Au fost descoperite și confiscate atât telefoane mobile, cât și cartele telefonice utilizate pentru a contacta și înșela victimele.

Având în vedere suspiciunea că grupul infracțional ar putea acționa și în alte județe, sub coordonarea procurorului de caz, se desfășoară în continuare cercetări pentru identificarea tuturor persoanelor implicate, tragerea acestora la răspundere penală și recuperarea prejudiciilor.

Tânărul de 22 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior, prezentat Judecătoriei Baia Mare, s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Poliția recomandă vigilență în situații similare și sfătuiește cetățenii să nu ofere informații personale unor necunoscuți și să verifice autenticitatea informațiilor primite telefonic. În caz de îndoială, se recomandă contactarea poliției la numărul de urgență 112.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *