logo
RNTV Live

După fertilizarea in vitro, o femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni

Naștere-AdobeStock_421680777-1200x545_c
Tudor Teodora

O femeie în vârstă de 70 de ani a dat naștere gemenilor în urma unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV), conform unui anunț făcut de un spital din Uganda. Safina Namukwaya a adus pe lume un băiat și o fată printr-o operație de cezariană la un centru de fertilitate din capitala Kampala, conform informațiilor furnizate de BBC.

Namukwaya, care devine una dintre cele mai în vârstă femei care au născut, a descris evenimentul drept un “miracol”. Spitalul a laudat reușita ca fiind nu doar un “succes medical, ci și despre puterea și rezistența spiritului uman”.

Dr. Edward Tamale Sali, specialist în fertilitate la Women’s Hospital International and Fertility Centre (WHI&FC), a explicat că mama a folosit un ovul donat și sperma partenerului ei pentru procedura de FIV. Gemenii au fost născuți prematur, la 31 de săptămâni, și au fost plasați în incubatoare, iar în prezent, se află într-o stare “stabilă”.

Aceasta nu este prima dată când o femeie în vârstă avansează în vârstă pentru a deveni mamă. În 2019, o femeie indiană în vârstă de 73 de ani a adus pe lume gemeni, de asemenea, după un tratament de FIV.

“Am realizat ceva extraordinar – să aducem pe lume gemeni cu cea mai în vârstă mamă din Africa, în vârstă de 70 de ani!”, a declarat WHI&FC pe pagina sa de Facebook.

Namukwaya a dezvăluit că sarcina sa a fost dificilă, mai ales că partenerul ei a abandonat-o atunci când a aflat că vor avea gemeni. “Bărbaților nu le place să li se spună că ești însărcinată cu mai mult de un copil. De când am fost internată aici, bărbatul meu nu a mai apărut”, a mărturisit ea. Aceasta reprezintă a doua naștere pentru Namukwaya în ultimii trei ani, după ce a adus pe lume o fetiță în 2020. Ea a spus că și-a dorit să aibă copii după ce a fost batjocorită pentru lipsa de urmași.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor