Două partituri romantice, pasionale, în concertul Filarmonicii ploieștene

Penultimul concert simfonic din cea de a 70-a stagiune aduce două propuneri spectaculoase de repertoriu, ce vor fi puse în valoare cu participarea a doi muzicieni îndrăgiți de publicul ploieștean – și nu numai! La conducerea orchestrei simfonice se va afla dirijorul permanent al ansamblului, Radu Postăvaru, în timp ce în calitate de solist, în această seară va reveni violonistul Gabriel Croitoru.
 
Lansăm așadar invitația la acest concert prin două partituri romantice, pasionale, încărcate de, poate, cele mai frumoase și profunde sonorități: Simfonia spaniolă în re minor, op. 21, pentru vioară și orchestră de Édouard Lalo și selecțiuni din suitele baletului „Romeo și Julieta” de Serghei Prokofiev.
 
Simfonia spaniolă a fost compusă în 1874 de Édouard Lalo pentru Pablo Sarasate și s-a impus imediat în repertoriul violonistic; deși a fost scrisă drept o simfonie concertantă, în zilele noastre partitura a fost adoptată drept concert pentru vioară.
 
Legătura lui Gabriel Croitoru cu această simfonie este cu atât mai strânsă dacă luăm în considerare interesul special acordat de solist față de Sarasate: în 1991, violonistul a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional de vioară „Pablo Sarasate” și premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate.
 
Povestea de dragoste a celor doi tineri, Romeo și Julieta, a devenit, de-a lungul anilor, element de referință atunci când vorbim despre pasiune, romantism, puterea și tragismul iubirii. Inspirat de piesa shakespeariană cu titlu omonim, Prokofiev a compus muzica pentru baletul Romeo și Julieta în anul 1935. Cu toate acestea, în anii premergători premierei (ce a avut loc în 1938) și pentru a încerca să se încadreze în standardele conducerii sovietice, compozitorul a creat și o variantă cu final fericit, diferit de piesa lui Shakespeare; aceasta a primit totuși destul de multe critici, chiar și din partea liderilor culturali care controlau la acea vreme întregul peisaj social. Ni se confirmă astfel că o operă de artă scrisă bine nu poate fi tăgăduită.
 
În penultimul act al stagiunii noastre, ce va fi intrat de acum în al optulea deceniu de existență, vă invităm să savurați aceste două lucrări pline de armonii și dialoguri exotice, ample, pline de voluptate,  joi, 22 iunie 2023, de la obișnuita oră 19:00.
 
Concertul va fi transmis integral live pe Virtual Concert Hall iar biletele virtuale pot fi achiziționate de aici: https://virtualconcerthall.ro/produs/bilet-virtual-transmisie-live-concert-simfonic-extraordinar-22-iunie-2023/

 Pentru mai multe amănunte legate de evenimentele viitoare, urmăriți pe toate paginile de facebook:v https://www.facebook.com/filarmonicaploiesti/https://www.facebook.com/virtualconcerthall.ro/.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *