Ultimele 24 de ore, pline de intervenţii
Doar în ultimele 24 de ore, pompierii militari prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea a cinci incendii de vegetație uscată. Acestea s-au produs produse în localităţile: Ploiești (3), Râfov și Păulești.
Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafața de ardere a fost de aproximativ 3,5 ha vegetație uscată, anunţă reprezentanţii ISU Prahova
La Păulești, incendiul de vegetație s-a propagat și la o anexă gospodărească, existând pericol de extindere și la locuință.
Atenție: incendiile de vegetație uscată se pot propaga la gospodăriile populației, punând în pericol viața și bunurile cetățenilor!
Prahovenilor le este reamintiti că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.
Sancţiuni
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi. Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.
Vezi şi https://republikanews.ro/prahova-focar-de-coronavirus-la-un-centru-de-plasament-situatia-in-judet/
Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro
ISU Prahova