In cazul unei posibile calamităţi, ploieştenii nu ar şti unde să se ascundă. În urma lucrărilor de reabilitare a faţadelor clădirilor, semnele care indică existenţa unui adăpost, au fost acoperite.

În plus, majoritatea celor 93 de adăposturi existente pentru 250.000 de locuitori, sunt nefuncţionale. Intr-un bloc din Ploiesti, spre exemplu, un buncar antiatomic serveşte drept cămară de murături sau magazie. Sistemul de ventilaţie este nefuncţional, toaletele improprii, iar mirosul de nesuportat. Suprafaţa lor variază între 50 şi 300 de metri pătraţi, şi au o capacitate declarată de autorităţi de 14.000 de persoane fiecare. În realitate, dacă aceşti oameni ar reuşi să intre acolo, probabil, ar muri sufocaţi.

Programul de testare al sirenelor pentru dezastre, demarat de Inspectoratul General Pentru Situatii de Urgenta, PROCIV 2017, scoate la iveala lipsuri mari în sistem. În Prahova, alarmele din primării sunt vechi de aproape 50 de ani.

ISU Prahova verifica in permanenţă starea tehnică a sirenelor, însă se lovesc de lipsa banilor primăriilor, cele care ar trebui să investească în acest caz. Chiar daca se dau amenzi, pentru ca încă nu există alarme electronice, edilii spun că nu au bani.

Astăzi s-au testat sirenele pentru căderea unor obiecte din atmosferă, adică atac aerian.

Reprezentantul  primăriei (în primul video-Gabriel Neacşu, consilier compartiment Protecţie civilă) spune ca in curand Ploieştiul ar mai putea beneficia de 10 sisteme electronice performante. în prezent, doar una permite lansarea mesajelor vocale, iar alte 25 emit doar sunetele specifice tipurilor de dezastre. Din categoria lor, 40 se mai afla la rafinării si alţi agenţi economici. În cazul multor sisteme de alertare montate pe imobilele din oraş, multe se acţionează manual, şi nu din sistemul centralizat.

Iar lipsa sistemelor, obligatorii de altfel, conform ordinului 1259 din 10 aprilie 2006, atrage dupa ea sanctiuni. 5.000 de lei este amenda ce pote fi aplicata primariilor. Iar o sirena din clasa celor performante ajunge să coste intre 6000 si 10.000 de euro.

203 sirene au fost verificate de catre ISU Prahova, numai in 2016, iar acum au fost verificate 313 sirene. In urma controalelor, de-a lungul timpului, s-au aplicat doar avertismente, nu sancţiuni, pentru ca edilii se plâng de lipsa banilor, în cazul acestor tipuri de investitii. Poate tocmai de aceea cetăţenii spun că nu sunt informaţi corespunzător in astfel de situatii. De altfel, mulţi dintre cei intervievaţi nu ştiu ce trebuie să facă în caz de alertare şi nici cum sună anumitele mesaje.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *