logo
RNTV Live

Doar cei care au luat Bacalaureatul ar trebui să aibă drept de vot! Cine a spus asta

floricica dansatoarea 1
Ciprian Radu

Doar cei care au luat Bacalaureatul ar trebui să aibă drept de vot

Propun ca, odată cu dreptul de vot la 18 ani, fiecare cetățean să mai aibă o obligație: să-și ia bacalaureatul. Dacă nu-l prezintă, nu e nicio problemă. Rămâne cetățean cu aceleași drepturi, dar nu votează”, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

„Singurul proiect pe care îl văd a fi pus în operă, în speranța că putem schimba lucrurile, e să lucrăm asupra omului, să încercăm să producem schimbare în omul mediu, nu în elite!”, a subliniat editorialistul, arătând că începând din comunism, în România sunt pseudoelitele cele care conduc țara. Elitele au fost distruse și înlocuite cu reprezentanți ai masei primitive, care nu au devenit în timp elită cu adevărat, deși ar fi avut posibilitatea.

„Votul universal e foarte bun, câtă vreme înțelegem sensul cuvântului universal.

Universal înseamnă să dea dreptul oricărui om capabil să voteze, să fie echipat, să fie în măsură să voteze, să-i dea dreptul să voteze.

Nu e vorba de un vot cenzitar, pe baza averii. Propun ca, odată cu dreptul de vot la 18 ani, fiecare cetățean să mai aibă o obligație: să-și ia bacalaureatul. Dacă nu prezintă bacalaureatul luat, nu e niciun fel de problemă. Rămâne cetățean al acestei țări, cu aceleași drepturi, își poate vedea liniștit de viața lui, beneficiază de ce-i poate oferi statul, dar nu votează, dacă nu are bacalaureatul.

De ce? Pentru că este examenul de maturitate. Așa se numea cu niște decenii în urmă. Acest examen certifica – și așa ar trebui făcut și modificat – încât să certifice nu numai cunoștinele de matematică, română, istorie, biologie ale elevului, ci și maturitatea lui.

Asta nu înseamnă o negare a votului universal. Nu e nici o negare a egalității. Au toți dreptul să dea bacalaureatul, să învețe. În România, învățământul e garantat de stat, e obligatoriu. Nu eșți în situația de discriminare, în care niște oameni săraci nu pot să-și permită să-și dea copiii la școală.

Comuniștii au făcut și niște lucruri bune atunci. Alfabetizarea unei mari părți din populație nu a realizat-o regalitatea, ci comuniștii. Oamenii au egalități de șanse, pot să învețe. Dacă n-ai bani să-ți cumperi o carte, ai BCU, ai bibliotecile în care poți intra fără bani.

Îți iei un abonament și citești. Nu e  o discriminare dacă ai dreptul să votezi numai după ce ți-ai dat examentul de maturitate. Dacă nu vrei să faci uz de aceste șanse, nu vrei să înveți, să te maturizezi nu înseamnă că te-am discriminat eu!

Înseamnă că, din anumite motive, eșți pe cale de a deveni un ins cu probleme cu societatea. (…) Votul nu trebuie să fie universal în acest sens. Trebuie să fie universal în sensul egalității de șanse a tuturor cetățenilor, să poată vota, să aibă toți acces la vot. Dar în această condiție, pe care o poate îndeplini oricine”.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor