În regiunile daneze și olandeze, 90% din populația cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani utilizează serviciile de banking online. Conform Anuarului Regional al Eurostat, cele mai scăzute procente se înregistrează în Bulgaria, România și în cinci regiuni italiene din sudul Italiei.

Vorbind despre internet, lucrurile nu sunt uniforme în toate regiunile Italiei sau în Europa, indiferent dacă este vorba de chat pe rețelele de socializare, achiziții online sau transferuri de bani. Cu toate că accelerarea tehnologică reprezintă unul dintre obiectivele principale ale programului NextGeneration EU, care aduce 7,6 miliarde de euro pentru programul Digital Europe, realitatea inițială nu este aceeași pentru toată lumea, conform relatărilor IlSole24Ore citate de Rador Radio România.

Decalajul digital

Pentru a înțelege amploarea decalajului digital, este suficient să menționăm că în 2022, în întreaga Uniune Europeană, procentul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, care nu au utilizat niciodată internetul, a fost de 7%. Aceasta reprezintă o medie, care scade sub 1% în trei regiuni, toate fiind suedeze: Sydsverige, Stockholm și Småland med öarna.

În timp ce cele trei regiuni în care procentul celor care trăiesc fără să cunoască internetul depășește două cifre se află toate în sud, una dintre ele fiind italiană: Kentriki Elláda (Grecia; 20,3%), Calabria (Italia; 18,7%) și Norte (Portugalia; 17,8%).

Diferența devine și mai pronunțată atunci când vine vorba de transferul de bani, aspect evident din harta europeană prezentată în ediția 2023 a Anuarului Regional al Eurostat. Aproximativ trei cincimi (59,7%) din populația europeană a utilizat internetul în 2022 pentru a efectua tranzacții bancare.

Procentul depășește 90% în toate regiunile Danemarcei și în 9 din cele 12 regiuni din Țările de Jos.

Pe cealaltă extremă se situează Bulgaria și România, unde mai puțin de un sfert din populație a utilizat internetul pentru a efectua tranzacții bancare. Este un caz extrem, mai ales că în cele două țări există mulți locuitori care nu dispun nici măcar de un cont bancar. Cu toate acestea, nu este necesar să ajungem la astfel de situații extreme.

Mai multe informaţii găsiţi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *