logo
RNTV Live

Diploma de BAC, necesară pentru agricultură

sursă foto Newss.ro
Tudor Teodora

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere un ordin de ministru care dă drept de subvenție APIA numai fermierilor care dețin un certificat de formare profesională. Acest tip de acreditare se obține în urma unui curs obligatoriu la care eligibilitatea este condiționată de diploma de studii medii sau superioare, adică diplomă de bacalaureat sau de licență. 

Certificatul se obține în urma unui curs online, ce durează 18 ore, la finalul căruia se dă un test grilă. Oficiile județene ale Autorității Naționale Fitosanitare organizează aceste cursuri și costă 193 de lei.

Pentru a urma cursurile, fermierii trebuie să fie minim absolvenți cu diplomă de liceu, adică să aibă diplomă de Bacalaureat. 

”Ca fermieri, vă recomand să faceți presiuni să se schimbe legea, altfel nu veți mai putea lua subvenții de la APIA. Așa mi-a zis funcționarul când eu i-am zis că eu al liceul, dar nu am diplomă. Mi-a zis că fără copie după diplomă nu se poate”, susține un fermer vasluian care face agricultură de mulți ani. Însă, nu se poate încadra pentru a obține certificatul obligatoriu pentru APIA. 

Conform proiectului MADR, certificatul de formare profesională reiese a fi obligatoriu chiar și pentru fermierii care sunt ingineri agronomi. Adică au urmat preț de 5 ani cursurile unei facultăți de profil.

”Politicieni noștri nu s-au gândit că cea mai mare parte din fermieri nu au Bac, așa că vor fi obligați să își vândă exploatațiile sau să depindă de unul și de altul, contra cost, să își înființeze și îngrijească culturile. România a ajuns țara în care, dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți da cu sapa”, susține un alt agricultor.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații găsiți aici: Fermierii sunt revoltați: În România, dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți face agricultură! / Subvențiile APIA ar urma să fie acordate doar fermierilor care au certificate de formare profesională, pentru care e nevoie de diplomă de bac

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor