Din 2024, va fi necesar RAR Auto-Pass pentru înmatricularea mașinilor second-hand în România.

sursa foto masini.ro
Constantin Corina

Află detalii despre noul program implementat de Registrul Auto Român, RAR Auto-Pass, care va oferi o garanţie asupra stării tehnice şi a kilometrajului.

“Avem în implementare un program, RAR Auto-Pass, care va fi disponibil de anul viitor. La cumpărarea oricărui autovehicul înmatriculat în România venim cu o garanţie asupra stării tehnice şi a kilometrajului, dar şi despre alte deficienţe constatate de specialiştii RAR. Vreau să accentuez conştientizarea din partea pieţei, a clienţilor, în ceea ce priveşte starea tehnică a autovehiculului pentru că acesta este un factor foarte important în reducerea accidentelor pe drumurile publice”, a subliniat Alecu, citat de Agerpres.

Începând cu anul viitor, RAR Auto-Pass este un document esențial ce trebuie prezentat cumpărătorului la vânzarea unei mașini second-hand. Acest act conține informații vitale despre odometru și istoricul accidentelor care au afectat siguranța vehiculului.

Fără acest istoric legal, înmatricularea unei mașini la mâna a doua nu va mai fi posibilă conform legii registrului electronic RAR, adoptată și promulgată în primăvară. Registrul conține date obținute de la RAR, ateliere de inspecție, operatori economici și producători de vehicule rutiere. Manipularea odometrului este strict interzisă conform acestui proiect de lege.

În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul. În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi“, se mai spune în proiect.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii, în măsura în care, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 5.000 de lei.

“Staţiile de inspecţie tehnică periodică autorizate, precum şi atelierele pentru inspecţia tahografelor şi/sau a limitatoarelor de viteză autorizate sunt obligate să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei inspecţii efectuate, informaţii referitoare la numărul de identificare al autovehiculului şi valoarea citită a indicaţiei odometrului autovehiculului supus inspecţiei“, mai prevede proiectul.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor