logo
RNTV Live

A fost lansat în mod oficial noul ”Dicționar Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române”/ VIDEO

Mihai Constantinescu

Dicționar Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române

În cursul zilei de marți a fost lansat în mod oficial noul ”Dicționar Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române”. În noul DOOM au fost incluse mai multe cuvinte împrumutate din limba engleză și folosite aproape zilnic de toți românii.

Dicționarul, care se află la a treia ediție, conține 3.000 de modificări, majoritatea fiind noile forme morfologice ale unor cuvinte care erau deja în limba română. Printre cuvinte se numără „remedial”, „selfie” și „prof”. Printre alte schimbări, ziua a doua a lunii poate fi pronunțată fie două noiembrie, fie doi noiembrie. Variația este acceptată și când structura este însoțită de substantivul „data”. Totodată, s-a eliminat variantă în care accentul era pe I din cuvântul TrafIc. Singura formă acceptată este TrAfic, cu accent pe vocala a.Substantivul selfie are pluralul selfie-uri, articolul hotărât așezându-se cu craimă. Cuvinte precum ”fake”, ”fresh” și ”cool” au fost și ele introduse în DOOM. Unele sunt chiar din limbajul presei, de tipul ”fake news”, ”breaking news”, din zona turismului, pe tiparul ”all inclusive”, altele sunt din zona culinară – ”take away”, din zona educației – ”after school”, cuvinte pe care le folosim zi de zi, dar care nu erau înregistrate în DOOM și nu erau normate înainte.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/noi-mari-investitii-in…/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor