Într-o emisiune recentă la Digi24, Mircea Geoană a fost întrebat despre comentariul său referitor la Traian Băsescu, în care l-a descris pe fostul președinte drept aflat „într-o zonă de degradare biologică”. Geoană a explicat că, prin această formulare, nu a intenționat să ofenseze, ci să reflecteze asupra stadiului natural al vieții.
„M-am referit la perioada de viață în care ne aflăm și la modul în care acest lucru poate influența perspectivele și activitățile fiecăruia dintre noi,” a spus Geoană. „Nu am vrut să fiu jignitor. Am vrut să sugerez că Băsescu ar putea explora noi direcții și oportunități.”
Reacționând rapid, Traian Băsescu a comentat pe pagina sa de Facebook: „Mircea Geoană a spus despre mine că sunt într-o ‘zonă de degradare biologică’. Este interesant cum un comentariu atât de personal este folosit pentru a face puncte politice. Dar să nu uităm că Geoană nu este străin de controverse.”
Băsescu a continuat, aducând în discuție un incident din 2005: „Îmi amintesc de declarația pe care am făcut-o la Universitatea Stanford, în care am spus că Marea Neagră nu trebuie să rămână un ‘lac rusesc’. Geoană a reacționat vehement, spunând că afirmația mea era o eroare de politică externă.”
Geoană a răspuns la aceste acuzații: „A fost o perioadă tensionată și am considerat că poziția lui Băsescu putea amplifica tensiunile internaționale. Nu am vrut să aduc ofense, ci să exprim îngrijorări legate de securitatea regională.”
Băsescu a insistat: „Geoană a spus atunci că poziția mea a fost o ‘eroare gravă’. Dar nu a recunoscut niciodată că afirmațiile mele erau bazate pe preocupări reale legate de influența rusă în regiune.”
Geoană a adăugat: „În acel moment, aveam preocupări legate de modul în care politica externă putea afecta relațiile internaționale ale României. Nu era vorba doar despre Rusia, ci despre asigurarea unei poziții echilibrate în contextul geopolitic.”
Băsescu a încheiat într-o notă provocatoare: „Este clar că interpretările noastre diferă, dar este important să înțelegem cum aceste discuții din trecut influențează percepțiile noastre actuale.”
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews