Nicoleta Iliescu este absolventă a Facultății de Litere și Științe, departamentul Filologie din cadrul UPG Ploiești. În interviul acordat pentru Republika News, aceasta atinge mai multe subiecte interesante. Am vorbit cu Niko despre admiterea la facultate, prima sesiune, cum se împarte între acțiunile de voluntariat și facultate, iar la final, a oferit câteva sfaturi viitorilor studenți.
De ce ai ales să rămâi în Ploiești pentru facultate?
Primesc des întrebarea aceasta. La terminarea liceului, absolvenții încearcă să găsească varianta cea mai potrivită și benefică pentru viitoarea lor carieră și caută orașe mari, cu universități de prestigiu, crezând că doar acolo se pot dezvolta. Ei bine, o universitate de prestigiu există și la Ploiești, iar anul acesta a împlinit chiar 75 de ani de la înființare, 75 de ani de performanță în educație și cercetare în mediul academic. Deși Centrul Universitar din Ploiești este încă unul mic, mă mândresc cu faptul că sunt studentă la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și am ales să rămân aici deoarece știam că potențialul acesteia este unul ridicat, iar performața se poate obține în cadrul oricărei instituții de învățământ superior dacă ești suficient de motivat, implicat și urmezi o facultate cu gândul de a căpăta informații noi și utile, ci nu doar pentru o diplomă, un titlu scris pe hârtie sau câteva litere înaintea numelui tău.
Pe lângă faptul că UPG este o universitatea cu profil unic în Europa, iar la nivel mondial existând doar 4 universități similare, oferta educațională a universității noastre se învârte în jurul a 5 facultăți importante:
- Ingineria Petrolului și Gazelor
- Inginerie Mecanică și Electrică
- Tehnologia Petrolului și Petrochimiei
- Științe Economice
- Litere și Științe
Născută și crescută în urbea lui Caragiale, îmi doresc să contribui la crearea unei rețele de tineret care să lege conexiuni puternice și să transforme meleagurile noastre prahovene într-un adevărat reper emblematic pe harta tinerilor din România.
De aceea am ales Ploiești, pentru a înlătura mitul că doar tinerii cu rezultate slabe studiază la UPG și pentru a demonstra că se pot obține performanțe și aici, în orașul nostru!
De ce ai ales Facultatea de Litere și Științe?
În anul 2020, în plină stare de alertă datorată Pandemiei Covid-19, am absolvit, ca șef de promoție, Colegiul Național Nichita Stănescu din Ploiești, profilul Filologie, iar în momentul în care am obținut nota 10 la Limba și Literatura Română la Examenul de Bacalaureat, am știut că acest domeniu este cel potrivit pentru mine. Așadar, am ales să îmi continui studiile în domeniul filologic și singurul dosar pe care l-am depus la admitere a fost la Facultatea de Litere și Științe, specializarea Română-Engleză. Trei ani mai târziu, pe data de 12 mai 2023, a avut loc Festivitatea de Absolvire a generației mele, la Palatul Culturii din Ploiești, și, uitându-mă în spate, la parcursul meu și la experiența de care am avut parte de-a lungul studiilor de licență, sunt mulțumită de alegerile făcute și, cu siguranță, în sesiunea de admitere care va avea loc vara aceasta, voi continua studiile tot la Facultatea de Litere și Științe, îndreptându-mă spre unul dintre cele două programe de masterat oferite de Departamentul de Filologie.
Cum ți se pare facultatea, cum sunt profesorii? Cum a fost prima sesiune?
Facultatea de Litere și Științe înglobează 4 departamente fundamentale: Filologie, Științele Educației, Științe Administrative și Informatică, Tehnologia Informaţiei, Matematică şi Fizică (ITIMF). Domenii aparent opuse, dar care se completează perfect, creionând în linii fine specificul facultății noastre. La oricare departament ai alege să te înscrii, nu vei avea parte de dificultăți, deoarece vei întâlni profesori dornici să te învețe tainele fiecărei materii.
Departamentul de Filologie este animat de profesori dedicați, extrem de bine pregătiți în domeniul lor și devotați artei de a preda, care au devenit adevărate exemple pentru mine și pentru colegii mei. Înainte de toate, a fi profesor înseamnă vocație, pasiune și emoție, vibrații pe care le-am simțit, la intensități diferite, ce-i drept, pentru că fiecare om este unic în felul său, cu fiecare profesor pe care l-am întâlnit de-a lungul celor 3 ani de studiu. Pe această cale doresc să le mulțumesc, pentru că fără dumnealor nu aș fi devenit omul de astăzi. Fiecare profesor a adus un aport considerabil asupra dezvoltării mele, iar de fiecare dată am observat cum comunicarea este cheia pentru a trece eficient peste oricare obstacol. Că veni vorba de obstacole… Sesiunea nu ar trebui considerată unul dintre ele. Într-adevăr, prima sesiune poate fi privită cu ochi temători, deoarece este un mod de evaluare nou, mult mai alert și consistent față de cel cu care suntem obișnuiți în mediul preuniversitar. Însă, atâta timp cât ești prezent la cursuri și seminare sau te informezi dacă se întâmplă să lipsești, dând dovadă de interes pentru materii, atunci examenele nu mai par atât de dificile. Cheia este să depui un minimum de efort de-a lungul semestrului, nu doar în sesiune, iar rezultatele vor fi pe măsura implicării.
Știu că ești implicată în Liga Studenților din Centrul Universitar Ploiești, UNSR și FJT Prahova. Ne poți spune mai multe despre activitatea ta? Cum te împarți intre acțiunile de voluntariat și facultate?
V-am descris mai sus despre interesul pe care un student trebuie să îl acorde studiului, însă întotdeauna am militat pentru echilibru și susțin faptul că studenția nu este doar despre învățat, dacă îți dorești cu adevăr să te dezvolți atât pe plan personal, cât și în ceea ce privește domeniul profesional. Ai nevoie și de activități extracurriculare, pentru a evolua și a-ți descoperi noi pasiuni și abilități care te vor ajuta în viitor.
Mă consider o persoană foarte norocoasă, deoarece de-a lungul studenției am reușit să trec prin toate etapele pe care un student obișnuit, dar implicat, le poate parcurge la universitate:
- șef de grupă la specializarea Română-Engleză
- voluntar activ în cadrul Ligii Studenților din Centrul Universitar Ploiești și mai apoi parte din conducerea asociației studențești, drept Secretar Interimar
- în Anul III student mentor pentru studenții din Anul I
- student reprezentant, fiind student senator în cadrul Senatului Universității Petrol-Gaze din Ploiești, student reprezentant în Consiliul Facultății de Litere și Științe, membru al Consiliului de Administrație al Casei de Cultură a Studenților, membru în Consiliul Executiv al Societății Antreprenoriale Studențești din Ploiești și membru în Departamentul de PR și Marketing al Universității.
- student bursier cu bursă de performanță
- neoficial, șef de promoție 2023, specializarea Română-Engleză (folosesc termenul de ,,neoficial”, deoarece încă suntem în sesiune, iar mediile finale nu sunt încheiate, însă nu mă aștept la un alt rezultat).
Liga Studenților din Centrul Universitar Ploiești a reprezentat linia de start în ceea ce privește implicarea mea în activități de voluntariat, încă din primul an de studenție, astăzi considerând-o ,,a doua mea familie”. Alături de echipa Ligii Studenților am descoperit bucuria carității, leadershipul, arta comunicării și mi-am dezvoltat abilitățile de public speaking, mi-am descoperit cea mai mare pasiune, care mi-a ghidat pașii până în prezent, și anume, arta de a scrie, și am deprins aptitudini noi care m-au motivat să pășesc și mai adânc în domeniul voluntariatului. Astfel, implicarea mea nu s-a oprit la nivelul Campusului Universitar, ci am reușit să fac parte din structuri reprezentative la nivel local, județean și național: Sunt Coordonator al Echipelor de Copywriting și Blog ale Departamentul Național de PR din cadrul Uniunii Naționale a Studenților din România, unde activez de 2 ani, Coordonator PR și Comunicare al Fundației Județene pentru Tineret Prahova și al Programului Ploiești#LetsPLAY- Capitala Tineretului din România 2024, Director PR al Clubului Rotaract Ploiești Jazz, Membru al Staff-ului Cenaclului Atitudini din Ploiești și al ONG-ului Artă de patru dimineața și editor PR al Editurii LiterPress.
Toate aceste funcții nu m-au împiedicat să mă abat de la parcursul meu academic, ci mi-au deschis noi orizonturi și am reușit să mi reorganizez timpul, astfel încât să mă împart în mod egal între activitățile academice, evenimentele extracurriculare și cercetările științifice, participând în același timp și la conferințe și sesiuni de comunicare studențești naționale și internaționale, reprezentând Facultatea de Litere și Științe la conferințe organizate la Ploiești, Târgoviște, Oradea, Craiova și Iași. Secretul meu a fost și este motivația intrinsecă și o infinită pasiune și dedicare pentru tot ceea ce fac. Tratez cu o deosebită importanță fiecare proiect în care mă implic și perseverența mea depășește oricare barieră atunci când am un traseu și un obiectiv bine definit. Nu a fost deloc ușor, dar acum, reflectând asupra a tot ceea ce am realizat de-a lungul acestor 3 ani, sunt extrem de fericită și mândră de mine, deoarece am reușit să mă autodescopăr și reinventez, să fructific fiecare abilitate pe care o dețin, să mă identific cu un anumit domeniu și să mă integrez într-o comunitate cu valori și principii similare cu cele vizate de mine.
Ce sfaturi le-ai da tinerilor care își doresc sa urmeze Facultate de Litere și Științe la UPG?
Oferta educațională a Facultății de Litere și Științe este una diversă, iar dacă unul dintre domenii este atractiv pentru ei, atunci îi încurajez cu drag să se înscrie.
Trebuie să urmezi studiile într-un domeniu care îți place, deoarece acest aspect va face diferența în viitoare ta carieră. Tu alegi dacă mergi de plăcere la job sau dacă vei trăi fiecare zi cu stres, la un loc de muncă poate bine plătit, dar care nu îți aduce satisfacție, liniște și împlinire.
Dragi absolvenți de liceu, dacă aveți un vis, munciți pentru el și să nu vă lăsați până nu ajungeți în vârf. Munca, perseverența, implicarea, dar și distracția, ar trebui să meargă mână în mână și să co-existe în viața oricărui tânăr. Educația formală și educația informală sau non-formală contribuie în egală măsură la desăvârșirea noastră ca studenți, indiferent de domeniul pe care îl alegem. Continuați să vă implicați, pentru că oportunități de dezvoltare vor apărea tot timpul, mai ales în cadrul facultății și universității noastre. Semnat, Nicoleta Iliescu, absolventă a Facultății de Litere și Științe, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.