Deși deseori privit ca un simplu element al sistemului digestiv, intestinul are un rol mult mai complex, conform numeroaselor cercetări. Rolul său este central, având multiple funcții vitale pentru organism, cu o gamă largă de implicații.

Sistemul digestiv nu este doar un simplu organ, ci găzduiește sistemul nervos enteric (SNE), o rețea complexă de milioane de neuroni și celule gliale, care sunt cele două tipuri principale de celule prezente și în sistemul nervos central (creier și măduva spinării).

Cunoscut sub numele de „al doilea creier”, SNE produce aceiași neurotransmițători și s-a dezvoltat mult înainte de apariția sistemului nervos central din creier. Funcțiile SNE sunt vitale pentru supraviețuire și se extind dincolo de domeniul digestiv, reglementând imunitatea și secrețiile intestinale și facilitând o comunicare complexă, bidirecțională, între intestin și creier.

Aceasta explică de ce sănătatea intestinală este strâns legată de starea mentală și comportament, oferind o perspectivă asupra modului în care problemele digestive pot influența starea de spirit.

De-a lungul timpului, oamenii de știință au susținut că SNE se dezvoltă din creasta neurală înainte de naștere și că acest proces nu se modifică după naștere.

Totuși, un articol recent publicat în revista medicală eLife de cercetătorii de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess (BIDMC), afiliat Universității Harvard din SUA, prezintă o paradigmă complet nouă. Această paradigmă susține că dezvoltarea SNE continuă și după naștere, cu dovezi prezentate în cadrul studiilor efectuate pe șoareci și mostre de țesut uman.

Această descoperire ar putea schimba modul în care înțelegem biologia fundamentală a sistemului nervos enteric și a neuroștiinței în general. Cercetarea aduce dovezi ale unei origini non-ectodermice și mezodermice pentru un număr semnificativ de neuroni enterici care apar după naștere, fapt care ar putea avea implicații semnificative pentru sănătatea și bolile organismului.

Echipa de cercetători a utilizat modele de șoareci transgenici, tehnici de microscopie de înaltă rezoluție și analize genetice pentru a analiza evoluția populațiilor neuronale din SNE în șoareci adulți și în țesuturi umane. Rezultatele au arătat că dezvoltarea celulelor SNE post-natale timpurii este inițial legată de creasta neurală, dar se schimbă pe măsură ce animalul se maturizează.

Cercetătorii au documentat dezvoltarea și expansiunea unei noi populații de neuroni enterici provenind din mezoderm, aceeași linie genetică care generează celulele musculare și cardiace. Acești neuroni au crescut în număr odată cu vârsta, reprezentând o proporție semnificativă din totalul neuronilor enterici în șoarecii adolescenți și adulți.

Această descoperire nu doar schimbă percepția asupra dezvoltării SNE, dar poate și oferi noi ținte pentru dezvoltarea de medicamente pentru boli asociate sistemului nervos enteric și tractului gastrointestinal, în special în cazul îmbătrânirii.

În concluzie, această cercetare aduce o nouă perspectivă asupra dezvoltării și funcțiilor sistemului nervos enteric, arătând că acesta continuă să evolueze după naștere și poate influența sănătatea și îmbătrânirea corpului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *