logo
RNTV Live

Descifrarea ADN-ului caracatiței susține teoria cercetătorilor privind o enigmă geologică

cate-inimi-are-o-caracatita5
Constantin Corina

Analiza ADN-ului caracatiței Turquet sprijină ipoteza cercetătorilor privind o enigmă geologică, dezvăluind detalii despre dezintegrarea Stratului de Gheață din Antarctica de Vest în ultima perioadă interglaciară

Cercetările inovatoare au adus în prim-plan caracatița Turquet (Pareledone turqueti), locuitorul adâncimilor mării din Antarctica, oferind noi perspective asupra geologiei regiunii. Echipa de cercetători a efectuat comparații ale profilurilor genetice ale caracatiței și a descoperit o conectivitate genetică ce datează de la ultima interglaciațiune, în intervalul cuprins între 130.000 și 115.000 de ani în urmă. Această perioadă a fost caracterizată de climatul mai cald, niveluri mai ridicate ale apelor mării și banchize mai mici.

Potrivit studiului publicat în revista Science, cercetările contribuie la clarificarea unei dileme vechi legate de dezintegrarea posibilă a Stratului de Gheață din Antarctica de Vest (WAIS) în acea perioadă. Jan Strugnell, de la Universitatea James Cook din Australia, liderul studiului, explică că “această conectivitate genetică ar fi posibilă doar în contextul dezintegrării complete a WAIS în timpul ultimei perioade interglaciare, deschizând căile maritime care leagă mările cunoscute în prezent sub denumirea de Weddell, Amundsen și Ross.”

Cercetătoarea postdoctorală Sally Lau adaugă că “caracatițele s-ar fi putut deplasa de-a lungul strâmtorilor deschise și ar fi făcut schimb de material genetic, observabil în ADN-ul populațiilor de azi.” În context, este subliniată importanța înțelegerii configurărilor WAIS din trecut pentru estimarea precisă a creșterii nivelului global al mărilor în viitor.

Ultima perioadă interglaciară a fost marcată de temperaturi globale medii cu 0,5-1,5 grade Celsius mai mari decât în timpurile preindustriale și un nivel al mării globale cu 5-10 metri mai ridicat decât în prezent. Stratul de Gheață din Antarctica de Vest este crucial, deoarece este cel mai mare contributor la creșterea nivelului global al mării în prezent, iar un colaps complet ar putea avea consecințe majore, înălțând nivelul mării cu 3 până la 5 metri. Studiul oferă o perspectivă unică asupra evoluției climatice și geologice a Antarcticii, contribuind la înțelegerea schimbărilor viitoare în nivelul mării și configurația stratului de gheață.

‏‏‎ ‎

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor