logo
RNTV Live

Deputat Roberta Anastase: E nevoie de mai mult dialog şi cooperare, de acţiuni şi rezultate concrete

2012_10_09_roberta_anastase_1_rsz
rnews

Roberta Anastase: Nu e momentul unei dezangajări, ci dimpotrivă, e nevoie de mai mult dialog şi cooperare, de acţiuni şi rezultate concrete

Deputat Roberta Anastase: E nevoie de mai mult dialog şi cooperare, de acţiuni şi rezultate concrete.

Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), în colaborare cu Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră, cu Universitatea din București și cu Centrul de Excelență pentru Studiul Minorităților Transfrontaliere a organizat, în data de 20 februarie a.c., atelierul de lucru cu tema „Stadiul actual și perspectivele în domeniul politicilor adresate promovării coeziunii sociale în zona Mării Negre.

Acțiunea a avut drept principal obiectiv constituirea unei platforme propice unui schimb de idei și de bune practici în vederea identificării unor direcții de urmat în dezvoltarea politicilor privind coeziunea socială în zona Mării Negre. Programul evenimentului a fost construit în jurul a 3 sesiuni plenare: „Evoluții și provocări în problematica promovării coeziunii sociale în zona Mării Negre”, „25 de ani de la înființarea APCEMN, intensificarea cooperării culturale şi a multiculturalismului în zona Mării Negre” și „2018: Anul european al patrimoniului cultural”.

Pe lângă parlamentari, la eveniment au participat cadre didactice universitare din țară, reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai minorităților naționale, experți în domeniu, reprezentanți ai misiunilor diplomatice din țările membre OCEMN, reprezentanți ai unor organizații internaționale, ziariști.

Lucrările atelierului au fost deschise de doamna deputat Roberta Anastase, Preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre şi Vicepreşedinte al APCEMN. În cadrul alocuţiunii sale, doamna deputat Anastase a pledat pentru întărirea unității și coeziunii acțiunilor statelor aflate sub cupola APCEMN: “de-a lungul celor 25 de ani de existenţă, Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre s-a dovedit a fi un forum eficient pentru dialogul interparlamentar în regiunea Mării Negre, facilitând coordonarea eforturilor parlamentelor naţionale menite a promova valorile democratice, statul de drept, economia de piaţă şi o societate pluralistă. (…) În ciuda eforturilor depuse pentru promovarea cooperării, a coeziunii sociale şi a securităţii în regiune, Marea Neagră este marcată de profunde turbulențe, crize și conflicte. Trebuie să recunoaştem că, după încheierea Războiului Rece, ţările din regiune au făcut paşi importanţi în direcţia stabilizării interne şi a construirii unor instituţii democratice, a dezvoltării economice şi a promovării drepturilor omului. Acest proces, însă, nu este nici pe departe finalizat şi, după cum au arătat experienţele dureroase din regiune, nici ireversibil. De aceea consider că nu e momentul unei dezangajări, ci dimpotrivă, e nevoie de mai mult dialog şi cooperare, de acţiuni şi rezultate concrete”.

În același discurs, doamna Anastase a ținut să sublinieze importanța momentului aniversar ca o oportunitate de a acționa și mai susținut pentru atingerea obiectivului principal ce a stat la baza înfiinţării Organizației: ”la împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, statele membre ale OCEMN au oportunitatea unică de a maximiza potențialul economic al regiunii, în acest fel urmând să atingă nivelul de bunăstare socială dorit de cetățenii din această zonă, condiție importantă a realizării coeziunii sociale (…) cu cât un grup este mai coeziv, cu atât va fi mai puternică presiunea pentru eliminarea conflictelor și  a tensiunilor”, a declarat Roberta Anastase.

Comunicat

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor