logo
RNTV Live

Delicatesa care îşi face loc pe masa de Crăciun a românilor

sursă foto realitatea.net
Mihai Constantinescu

Delicatesa de Crăciun

Delicatesa care îşi face loc pe masa de Crăciun a românilor

Crăciunul presupune mese copioase în familie, cu mâncărurile tradiţionale pe care le cunoaşte toată lumea. Se pare însă că o nouă delicatesă işi face loc pe mesele românilor, în special de Crăciun. Principalul atu este conţinutul mare de acizi graşi omega 3. Este vorba de porcul somon. Deşi preţul de vânzare este dublu, românii se înghesuie să aibă pe masa de Crăciun carne de la un astfel de porc, fiind mult mai sănătoasă decât cel tradiţional.

Delicatesa românească

Aproximativ 550-600 de porci Mangaliţa crescuţi în România, în ferme de câteva zeci de capete, până la câteva sute,  sunt pe cale de a fi expediaţi către românii care aleg să dea cu până la 50% mai mulţi bani pentru cea mai sănătoasă carne de porc, după cum afirmă specialiştii. Cererea este şi anul acesta foarte mare, astfel că pentru anul viitor fermierii se pregătesc de investiţii în creşterea numărului de efective. „Cererea este foarte mare. Românii au început să înţeleagă despre ce este vorba şi vin să cumpere pentru Crăciun. De două săptămâni au început să se sacrifice. Toate animalele sunt arvunite şi urmează să fie sacrificate şi livrate până săptămânile următoare. Sunt 450-600 de porci Mangaliţa la nivel de ţară”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alexandru Nagy, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de porci Mangaliţa din România şi director pe proiect în cadrul Staţiunii Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Turda.

Potrivit acestuia, SCDA Turda, locul de unde a renăscut această rasă la care fermierii români renunţaseră după 1989, a vândut toţi porcii Mangaliţa crescuţi pentru îngrăşare, adică aproximativ 60 de capete.

Preţurile se ridică la aproximativ 10-11 lei pe kilogram în viu, în timp ce un porc dintr-o rasă comună costă între 5 şi 8 lei în viu.

Cu ce a fost înlocuit tradiţionalul porc de Crăciun? Delicatesa se găseşte doar la noi
Cu ce a fost înlocuit tradiţionalul porc de Crăciun? Delicatesa se găseşte doar la noi

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/aceasta-este-familia-care-a-ramas-fara-casa-chiar-inainte-de-craciun-impreuna-le-putem-oferi-speranta/?fbclid=IwAR3hATIT48HKhHy-fcsXwqcwm7W5zRoMNDRiq2kf321wUvceyzRMuqFostA

sursa economica net

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor