logo
RNTV Live

Deficit uriaș! Statul a cheltuit cu 6,5 miliarde mai mult decât a încasat!

Ciprian Radu

 Statul a cheltuit cu 6,5 miliarde mai mult decât a încasat!

Execuţia bugetului general consolidat pe primele opt luni din 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,5 miliarde lei (0,78% din PIB).

Spre comparație, în perioada similară a anului trecut, deficitul a fost de 3,1 miliarde lei (0,41% din PIB). Aproximativ jumătate din cel de acum.

Potrivit HotNews, sunt trei vulnerabilităţi structurale majore ale bugetului public.

Avem o creştere amplă a cheltuielilor cu salariile din sectorul public şi a celor cu asistenţă socială (pensii).

CITEȘTE și Fast-food fără autorizaţie în Parcul Industrial Ploieşti! Cum să dezvolţi o afacere pe şest

Asistăm, de asemenea, la o scădere a veniturilor publice, ca pondere în PIB, din cauza multiplelor reduceri de taxe (în special a cotei de TVA).

În ultimii ani, creşterea deficitului public a fost limitată de reducerea investiilor. Însă această strategie nu poate fi folosită în mod perpetuu, spun specialiștii.

Guvernul a efectuat recent o rectificare bugetară pe care s-a străduit s-o “vândă” publicului că fiind pozitivă, deşi era negativă.

Pe partea de taxe, la impozitul pe profit, bugetul fusese construit pe o creştere de 7.7% (an la an). Dar după 7 luni am avut de fapt o scădere de  -4.4%.

Citește articolul complet AICI

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor