plaztech

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Președintele Klaus Iohannis declară că prin implementarea măsurilor asociate economiei circulare, volumul de plastic care ajunge în oceane poate fi scăzut la nivel global cu peste 80% până în anul 2040.

,,Ziua Mondială a Mediului contribuie la creşterea gradului de conştientizare cu privire la multiplele provocări la adresa mediului înconjurător şi constituie un imbold menit să mobilizeze cetăţenii pentru a acţiona în vederea limitării schimbărilor climatice, a protejării biodiversităţii şi pentru a combate poluarea aerului, a solului şi a apei. Protejarea mediului este de o importanţă crucială pentru sănătate şi pentru calitatea vieţii noastre”, susține șeful statului.

Ziua Mondială a Mediului 2023 are ca temă principală limitarea poluării cu plastic; estimările arată că aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri şi în mări din întreaga lume.

,,Resursele de apă disponibile sunt deja supuse unei presiuni uriaşe, mai ales în contextul schimbărilor climatice care afectează regimul precipitaţiilor. Soluţiile pentru a limita poluarea cu plastic se bazează pe conştientizarea problemei, pe educaţie, pe utilizarea adecvată a resurselor naturale şi pe promovarea economiei circulare.

România colaborează cu alte state în vederea identificării celor mai bune mecanisme de reglementare, economice şi tehnologice pentru reducerea poluării cu plastic, inclusiv prin aderarea recentă la Coaliţia de Înaltă Ambiţie pentru a Stopa Poluarea cu Plastic”, adaugă preşedintele Iohannis.

Începând cu 2023, introducerea Sistemului de Garanţie – Returnare pentru Ambalaje la nivelul României, va genera un comportament individual mai responsabil şi va susţine economia circulară a plasticului.

,,Am înregistrat deja şi o serie de progrese în ceea ce priveşte protecţia mediului. În România, tot mai mulţi oameni sunt atenţi la utilizarea cât mai eficientă a resurselor energetice şi aleg să devină prosumatori, adică simultan producători şi consumatori de energie din surse regenerabile într-un sistem energetic naţional mai sărac în dioxid de carbon.

Totodată, în ultimii ani, tot mai multe parteneriate între autorităţi locale, organizaţii neguvernamentale şi şcoli au în vedere tematici legate de mediu şi au condus la înfiinţarea de parcuri, la campanii de colectare selectivă a deşeurilor ori la monitorizarea constantă a calităţii mediului în multe comunităţi”, mai spune Iohannis.

Toate acestea indică faptul că direcţia în care ne îndreptăm ca societate este cea corectă, din punctul său de vedere.

Eforturile trebuie să se concentreze în următoarea perioadă pe accentuarea ritmului acţiunii de protejare a mediului.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *