logo
RNTV Live

De Paştele Blajinilor, porţile cimitirelor rămân ferecate

pastele blajinilor 5
Mihai Constantinescu

De Paştele Blajinilor, porţile cimitirelor rămân ferecate

De Paştele Blajonilor în cimitire nu vor mai sfârâi grătarele aşa cum se întâmpla anii trecuţi. Restricţiile impuse de Ordonanţele militare, ca măsură împotriva răspândirii noului coronavirus, lasă lacătele pe porţile cimitirelor şi astăzi, în zi de mare sărbătoare.

Vezi cum s-a petrecut anul trecut de Paştele Blajinilor

Potrivit crestinortodox.ro, în credinta populară, în lunea după duminica Tomei, se sărbătoreşte Pastele Blajinilor. În folclor, Blajinii mai sunt cunoscuti şi sub numele de Rohmani. Potrivit credinţei populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ. Trăiesc fără femeile lor, convieţuiesc cu ele numai 30 de zile pe an în vederea procreaţiei. Blajinii, incapabili de a face rău, s-ar afla dincolo de lumea vîzuta, pe unde se vărsa Apa Sâmbetei, în delta ei, pe Ostroavele Albe. Preocupările Blajinilor sunt postul şi rugăciunile pentru cei vii. Deşi sunt virtuosi, nu ştiu cum să calculeze data Sfintelor Paşti. Oamenii le vestesc acestora că a venit Pastele prin intermediul apei, aruncând pe ea coji de oua rosii.

În această zi, in Botoşani, bătrânii dădeau de-a dura ouă roşii în amintirea Blajinilor, iar în Bucovina se mânca la iarba verde, unde multe firimituri erau lăsate să cadă intenţionat pe pământ, întru pomenirea celor morţi. În cele mai multe locuri din ţara noastră, oamenii merg în această zi la cimitire, dând de pomana ouă roşii, pască şi cozonac şi pun flori pe morminte, potrivit sursei citate.

De Paştele Blajinilor nu se pomenesc doar morţii cunoscuţi pe linia ascendenta a unei familii, ci intregul neam al strămoşilor comuni: Uitaţii, Neştiutii, Albii.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/updaterezultatele-testarii-cadrelor-medicale-de-la-sju-ploiesti-dupa-ce-o-asistenta-a-iesit-pozitiv-la-covid-19/?fbclid=IwAR0pPfALxzNeYQBMnjADKgA2qnaVeLtlTWAJgNnk5B6ehO4aEoGYcBd2Has

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor