logo
RNTV Live

De ce preferă italienii să lucreze la negru?

26d2d315-5cfc-440d-acaa-faef92e3c0a9
Pantazi Bianca

Propietarul unei pizzeri din Istrana ( Treviso, în estul Italiei) a postat anunțul „Caut un pizzer și un casier, dar trebuie să fie dispuși să lucreze cu contract”, și deși pare un paradox, este în căutare disperată de a găsi angajați dispuși sa lucreze ” cu acte”.

Propietarul pizzeriei ” da Toni” din Istrana, un etnic kosovar, Fitore Krasniqi, în vârstă de 40 de ani, spune că au venit puțini doritori după ce au citit anunțul. Cu toate acestea, după prima perioadă de probă, pe scurt ei doreau să lucreze la negru și au refuzat să semneze un contract de muncă regulat.

Jurnaliști italieni sunțin că motivele pentru care aceștia refuză provin de pe rețelele de socializare unde s-au creat două curente. Unii consideră că persoanele în cauză ar putea prefera să nu aibă un contract de muncă pentru că ar putea fi supra-impozitați la al doilea loc de muncă. Însă alții spun că dacă o persoană se angajează își va pierde venitul de cetățenie.

Krasniqi precizează că ”Ni s-a spus că în alte pizzerii se lucrează normal, fără contract, dar nu aceasta este politica noastră”. El explică ”Este de neînțeles, contractul protejează în primul rând lucrătorul și, în consecință, și angajatorul. Poate că la început puteți începe cu un contract pe perioadă determinată, pentru a vedea cum merg lucrurile. Dar nu poate exista o cerere specifică de a lucra fără contract sau fără nimic”.

El oferă pentru postul de casier 7 euro pe oră, iar pentru cel de pizzer salariul pe seară este în jur de 50 de euro, la care se adaugă pentru sămbătă și duminică cate două ore de muncă.Krasniqi spune ”Îmi amintesc că atunci când am ajuns în Italia am fost plătit cu 100 de euro pe săptămână pentru a lucra într-o pizzerie. Și am făcut-o ca să învăț meserie”. Acesta adaugă că „Erau alte vremuri. În ceea ce mă privește, însă, sunt acum primul care vrea să îi învețe pe cei care se apropie de această lume. Important este că o fac cu un contract”.

Mai multe știri pe Stiri republika NEWS – Din Ploiesti pentru toata Prahova!

Ne găsești pe pagina de Facebook (18) RepublikaNews | Ploiesti | Facebook

Mai multe informații găsiți aici Salariu de 50 de euro pe zi, în Italia, și nu vrea nimeni să lucreze: ”Când le ofer un contract vor să fie plătiți la negru” / Posibilele cauze pentru care în peninsulă se dorește munca la negru (g4media.ro)

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor