logo
RNTV Live

Daune de 45.000 de lei pentru un elev din Botoșani

MzAmemM9MSZoYXNoPTg2Y2Y1NjcwZWMzNzdiZjgyYTIzZWM0MzE1MGZjMjRl.thumb
Theo Tănăsescu

După ce copilul a fost internat în spital timp de 16 zile în urma unei accidentări cu o poartă de fier în incinta unității de învățământ, aceasta a fost condamnată să-i acorde daune de 45.000 de lei.

În 18 noiembrie 2016 poarta metalică de la intrarea în curtea unității de învățământ a căzut peste un elev, iar acesta din urmă a ajuns în stare gravă la spital.

Părinții băiatului au dat școala în judecată, iar instituția a fost obligată să plătească daune morale de 45.000 de lei. Procesul a trecut deja de Judecătorie și Tribunal, dar mai există o cale de atac, la Curtea de Apel.

Cornelia Vatavu, directoarea de atunci a școlii, a regretat incidentul și a spus că poarta s-a prăbușit după ce doi dintre copii au tras de ea, iar opritorul metalic care o ținea nu a funcționat. „Unul dintre copii încerca să închidă poarta, iar celălalt să o deschidă, iar opritorul, care trebuia să o țină pe șină, nu a funcționat” a explicat atunci Cornelia Vatavu.

Ancheta penală a scos însă la iveală că poarta cu pricina a fost montată de o firmă privată, iar imediat după eveniment a fost sudat un opritor metalic care să împiedice poarta să ruleze pe țeava metalică până la capăt și să se răstoarne.

În 2019, tatăl băiatului rănit a deschis acțiune în civil la Judecătoria Botoșani, solicitând instanței să se dispună obligarea școlii, dar și a profesorilor de serviciu care erau atunci în școală, la plata sumei de 20.000 lei reprezentând daune morale şi materiale.

După ce a fost prins sub poartă, băiatul de 9 ani a avut nevoie de 85 de zile de îngrijiri medicale și a fost internat în spital 16 zile, iar ulterior a efectuat 10 zile de fizioterapie într-un centru specializat. După primele termene de judecată, pretențiile părinților au crescut la 100.000 de lei.

Instanța a dat câștig de cauză părinților copilului, iar în stabilirea daunelor s-a orientat după modul de calcul a daunelor în accidentele rutiere, magistrații apreciind că o despăgubire de 530 lei pentru fiecare zi de îngrijiri medicale este aptă să acopere suferința pricinuită prin vătămarea fizică produsă.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații gasiți aici:O școală din Botoșani a fost condamnată în prima instanță să-i acorde unui elev daune de 45.000 de lei / Peste copil a căzut o poartă de fier, fiind internat 16 zile în spital / Părinții au cerut daune de 100.000 de lei (g4media.ro)

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor