logo
RNTV Live

Dacă profesorii continuă greva, prelungirea anului școlar va fi inevitabilă!

Jmg9NDQwJmhhc2g9MTc3OTAwY2EwMTg5ODE3YmVkOWYwZDU5YmRlYjUyMTQ=.thumb
Dumitrache Catalina

Ministrul Educaţiei Ligia Deca lansează un avertisment. ,,Dacă profesorii continuă greva, nu vor mai putea fi evitate consecinţe precum reprogramare de examene sau prelungirea anului şcolar”.

Întrebată dacă a discutat cu sindicaliştii despre posibilitatea suspendării grevei, Deca răspunde:

„Am discutat astăzi despre reîntoarcerea în clase şi am făcut apel la înţelegerea domniilor lor. Răspunsul a fost că şi dumnealor îşi doresc acelaşi lucru şi că vor duce înspre membrii de sindicat, textul ordonanţei urmând a fi analizat şi că speranţa lor este că de marţi se va reveni în clase. (…)

Cred că orice formulă care permite continuarea procesului educaţional, încheierea mediilor şi susţinerea examenelor naţionale este una de analizat. În opinia noastră practic, această ordonanţă de urgenţă, răspunzând solicitărilor lor, ar trebui să genereze această întoarcere în clase.”

La întrebarea dacă ia în calcul atacarea grevei în instanţă, Lidia Deca a răspuns:

„Guvernul României a preferat dialogul cu federaţiile sindicale, înţelegând importanţa solicitărilor. Nu am procedat în acest sens şi nu intenţionăm să mergem în această direcţie”.

Ce se va întâmpla în cazul în care profesorii nu se vor întoarce marţi la ore?

„Cred că este important de subliniat faptul că Ministerul Educaţiei a făcut tot posibil astfel încât să se reuşească parcurgerea tuturor proceselor educaţionale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului fără modificarea calendarului examenelor naţionale şi mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul şcolar. În cazul în care, în baza tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar. Şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată să dea examenele la timp şi să îşi poată urma mai departe parcursul educaţional”, încheie Ligia Deca.

Joi, Sindicatele din Educaţie au respins, oferta Guvernului pentru încetarea protestelor.

Greva din sector continuă, au anunţat joi liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Guvern.

„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta, oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă aceasta continuă. Așteptăm concret săptămâna viitoare să vedem ce se întâmplă”, declară Simion Hăncescu. 

Sursă: Digi24

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiadi deseuri prahovaromsilvaromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor