Fondul Uniunii Europene de redresare în urma pandemiei ar putea plăti de două ori pentru aceleași acțiuni, conform unui raport publicat luni de Curtea de Conturi Europeană (ECA). Aceasta subliniază că noul Mecanism de redresare și reziliență (MRR), cu un buget de 648 de miliarde de euro, finanțează acțiuni similare celor sprijinite de fondurile de coeziune, ridicând astfel riscul de utilizare ineficientă a resurselor europene.

În perioada bugetară 2021-2027, politica de coeziune va aloca 358 de miliarde de euro, iar Mecanismul pentru interconectarea Europei va contribui cu 34 de miliarde de euro. Cu toate acestea, MRR a introdus un sistem de sprijin financiar care nu se bazează pe costuri efective, sporind riscul dublării finanțării.

Annemie Turtelboom, membră a Curții, a declarat că „dubla finanțare este sinonimă cu utilizarea neadecvată a fondurilor UE”. Ea a evidențiat că, deși modelul de finanțare al MRR a fost creat pentru simplificare, protecția intereselor financiare ale Uniunii nu ar trebui să fie sacrificată.

Auditorii au criticat lipsa unui cadru juridic adaptat și definirea inadecvată a dublei finanțări, subliniind că multe dintre cheltuieli sunt etichetate ca fiind „fără costuri” și, prin urmare, considerate imune la riscuri. De asemenea, verificările depind în mare parte de declarațiile pe propria răspundere ale beneficiarilor, ceea ce îngreunează depistarea eventualelor abuzuri.

În urma raportului, Comisia Europeană a anunțat că a identificat primele două cazuri posibile de dublă finanțare, ceea ce sugerează insuficiența sistemului de detectare. Auditorii consideră că numărul scăzut de cazuri descoperite reflectă limitele actualelor măsuri de prevenire și detectare a dublei finanțări, ridicând astfel întrebări despre eficiența gestionării fondurilor europene.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews