logo
RNTV Live

Cum să călătorești gratuit în Europa

300074261_2350936108380365_4611908977245386284_n
Borcea Bianca

Dacă ești tânăr cu vârsta peste 18 ani află că poți călători gratuit cu trenul prin Europa vara aceasta. Prin programul DiscoverEU tinerii din România și din toate țările membre ale programului Erasmus+ se pot înscrie până la finalul acestei luni prin intermediul site-ului: https://youth.europa.eu/discovereu_ro

Pentru a te înscrie trebuie să te fi născut între 1 iulie 2004 (inclusiv) și 30 iunie 2005 (inclusiv), să completezi corect cu datele tale formularul de înscriere și să fi rezident în una dintre țările membre ale programului Erasmus+.  După completarea datelor cu caracter personal, solicitanții vor răspunde la câteva întrebări despre Uniunea Europeană, iar în funcție de corectitudinea răspunsurilor vor fi selectați participantii. Tinerii pot participa atât în echipe cât și individual.

Dacă esti selectat printre participanti vei călători în perioada 15 iunie 2023 – 30 septembrie 2024 timp de minim o zi și maxim o luna prin Europa. Trebuie să îți începi călătoria într-o țară înscrisă în programul DiscoverEU și să călătorești în cel puțin o țară care este înscrisă, de asemenea, în programul DiscoverEU și care este diferită de țara de plecare. 

Am vorbit cu Tudor Șraer, participant anul trecut în proiectul DiscoverEU, călătoria lui a început pe 1 august și s-a terminat pe 18 august 2022. Austria, Cehia, Germania, Belgia, Slovacia și Ungaria au fost primele pe lista lui când și-a planificat excursia.

Fotografie făcute de Tudor în Viena, Austria

“Fiind pasionat de cultură și istorie am vrut să merg la muzeele din domeniul meu de interes, dar am vizitat și cateva muzee de arta în Viena și Bruxelles. În Germania am vizitat Muzeul Evreilor și am rămas plăcut surprins de complexitatea acestuia, ne-au fost arătate mai multe metode de tortura care erau folosite pe evrei în perioada nazista.” 

A cheltuit peste 4000 de lei în călătorie și spune că toți tinerii care vor pleca trebuie sa fie pregătiți cu câteva mii de lei pentru a preveni situațiile neprevăzute.

“Le recomand tinerilor să-și dozeze banii în calatorie, eu am preferat sa dorm la hosteluri, să mananc rar la restaurante și să încerc sa imi gatesc singur. De asemenea, e foarte bine ca între trenuri să-ți lași o distanța de minim 30 de minute și recomand să vă rezervați online locurile in tren dacă nu vreți sa stați în picioare.”

“Este o experienta minunata pe care o recomand tuturor, ai ocazia sa vizitezi acest continent minunat și vei cunoaste oameni cu care vei lega relații extrem de stranse.”

După DiscoverEU, Tudor a mai participat tot în cadrul programului la evenimentul “DiscoverEU my learning experiences” în care a avut ocazia să împărtășească experiența sa cu trenul în țările europene și cu alți tineri care au participat la program. 

Dacă te-am convins ca merită să participi anul acesta în programul DiscoverEU perioada de înscriere a început miercuri, 15 martie și se încheie miercuri, 29 martie, iar anunțarea participanților selectați se va face în luna mai.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor