Pe data de 25 martie, la Consiliul de Mediu, Mircea Fechet, Ministrul Mediului a deschis discuția despre gestionarea populaţiilor de urs brun atât din Europa cât și din România

Acesta a transmis că România a asigurat un management sustenabil și a contribuit a eforturile europene de conservare a carnivorelor mari, inclusiv a ursului brun.

Drept dovadă, experții IUCN apreciază că ursul brun este într-o stare favorabilă de conservare, cu populații stabile sau chiar în creștere și risc scăzut de vulnerabilitate.România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populație de urs din Europa, ba mai mult de atât, să asigure condițiile ca aceasta să prospere. – a adăugat acesta

În Carpați locuiesc aproximativ 6.400 – 7.200 de urși, reprezentând peste 40% din populația de urși din Europa. Totuși, această diversitate biologică începe să pună în pericol cea mai importantă resursă a unei țări – populația umană. Este crucial să înțelegem că, în orice situație, viața omului trebuie să primeze.

În România, în ultimele două decenii, 26 de persoane au fost ucise de urși, iar 274 de indivizi au suferit răni grave. În doar 5 ani, s-au înregistrat 6.400 de apeluri de urgență legate de atacurile asupra oamenilor, iar doar în 2021 au fost peste 1.500 de astfel de apeluri.

În încheiere acesta a spus pe pagina sa de facebook că solicită Comisiei să aplice prevederile Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populații de urs brun din Europa, iar pe baza datelor obținute să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecție.

Este esențial să colaborăm pentru a readuce echilibrul.– a adăugat Mircea Fechet.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *