Cum putem lua Lumina Sfântă și sfintele Paști în timpul stării de urgență?

sursă foto Realitate.net
cautam-reporteri-republikanews

Cum putem lua Lumina Sfântă și sfintele Paști în timpul stării de urgență?

Reprezentanţii Prefecturii Prahova anunţă cum putem lua Lumina Sfântă și sfintele Paști în timpul stării de urgență?

În perspectiva apropierii celei mai mari sărbători a creștinătății, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos,

Ținând cont de Ordonanțele militare emise în perioada stării de urgență,

Luându-se în considerare dorința comună de diminuare a riscului răspândirii infecției cu noul coronavirus și protejarea sănătății mirenilor și clericilor,

Având în vedere dorința de a se oferi credincioșilor ortodocși o anumită consolare, prin distribuirea Paștilor și a Sfintei Lumini, venite de la Ierusalim,

Între Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne s-au stabilit următoarele:​

 • Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheazmă și vin, numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 7-17, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție( mască sanitară, distanță social de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat), similar magazinelor alimentare.
 • În Declarația pe proprie răspundere, la Locul deplasării, credinciosul va face precizarea “Pentru ridicarea Sfintelor Paști de la Biserica (numele lăcașului de cult)” din zona de rezidență a persoanei respective.
 • Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Poliție de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri și Poliție Locală) vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Sfintelor Paști.
 • Angajații parohiei, membrii Consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevăzute în Ordonanțele militare pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.
 • Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri și sâmbătă (17 și 18 aprilie) sau în prima zi de Paște (19 aprilie), începând cu ora 06.00 dimineața, cu respectarea măsurilor de protecție: mască sanitară și mănuși.
 • Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, în jurul orelor 19:00, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune, începând cu orele 20.00.
 • Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor.
 • În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la Centrele episcopale, la parohiile din zonele carantinate.
 • În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.
 • Echipajele care activează în posturile fixe și cele aflate la punctele de frontieră, aflate în misiuni coordonate de către MAI, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic (în baza excepțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele militare anterioare) sau care tranzitează frontiera.
 • Cadrele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină.
lafesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here