La Casa de Comerț Unirea a apărut o dezbinare în urma deciziei ministrului Agriculturii de a trimite Corpul de Control la această companie de stat
Proiectul Casa Unirea, inițiat cu scopul de a sprijini fermierii români, pare să fi eșuat în urma unui audit solicitat de Ministerul Agriculturii. Rezultatele auditului arată că, deși Casa Unirea a vândut alimente în valoare de aproximativ 80 de milioane de lei, încasările s-au limitat la puțin peste un sfert din această sumă, cu aproximativ 53 de milioane de lei neîncasați. Această situație alarmantă a determinat demiterea directorului de la Casa Unirea.
Auditul a relevat și faptul că majoritatea alimentelor comercializate de Casa Unirea nu erau de proveniență românească, ci achiziționate din Uniunea Europeană sau din afara blocului comunitar și revândute. Acest lucru a provocat consternare printre fermierii locali, care se așteptau ca proiectul să ofere un sprijin direct producției autohtone.
Fostul director al Casei Unirea a susținut că banii restanți urmau să fie recuperati și că statul nu poate impune condiții referitoare la marfa pe care o vinde casa de comenzi. Ea a explicat că existau contracte comerciale în derulare și că se vor plăti penalități pentru întârzieri.
Înființată în 2018 de fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, Casa Unirea ar fi trebuit să fie un sprijin important pentru fermierii români. Misiunea sa era să preia marfa pe care aceștia nu o puteau vinde în hipermarketuri, să o achite pe loc și apoi să o comercializeze, adăugând un adaos de 3% pentru retaileri. Cu toate acestea, până în prezent, a fost deschis doar un singur magazin tip cash&carry la Afumați, lângă București, ceea ce arată că proiectul nu a reușit să își atingă obiectivele stabilite inițial.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews