Foto: tribuna.ro

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat luni că își propune să arunce lumină asupra soartei a 23.000 de persoane dispărute în timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina, conform informațiilor furnizate de AFP

Având în vedere cele peste 115.000 de cereri primite din partea familiilor în decursul a doi ani, CICR intenționează să clarifice situația celor dispăruți de ambele tabere ale conflictului. Biroul Agenției Centrale de Urmărire (CTA) al CICR, deschis în martie 2022, este dedicat identificării persoanelor dispărute în urma conflictului armat internațional dintre Rusia și Ucraina, indiferent dacă au fost capturate, ucise sau separate de familiile lor în urma confruntărilor.

“A fi fără veşti de la o persoană dragă este un adevărat calvar, o sursă constantă de angoasă. Cu această realitate tragică se confruntă zeci de mii de familii. Acestea au dreptul să ştie ce s-a întâmplat cu cei dragi şi, dacă este posibil, să aibă veşti despre ei”, a subliniat Dusan Vujasanin, şeful Biroului CTA.

“Până la 31 ianuarie 2024, CICR, cu sprijinul mai multor societăţi naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din Ucraina, Rusia şi din alte ţări, a ajutat 8.000 de familii să obţină informaţii despre soarta sau locul unde se află cei dragi lor”, se mai arată în comunicat.

“Sunt atât de fericită să ştiu că fiul meu este în viaţă. Nu am mai avut veşti de la el de aproximativ două luni. Am fost ca şi moartă în acea perioadă”, a declarat o mamă pentru CICR.

Biroul CTA pentru conflictul dintre Rusia și Ucraina reprezintă prima inițiativă a CICR înființată special pentru un conflict internațional în ultimii 30 de ani. Această misiune este cea mai amplă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Conform Convențiilor de la Geneva, fiecare țară a stabilit un Birou Național de Informații, responsabil cu colectarea, centralizarea și transmiterea informațiilor despre persoanele protejate, inclusiv prizonierii de război și persoanele civile internate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *