logo
RNTV Live

Criza medicamentelor, doar o teamă mediatizată excesiv

medicamente
Tudor Teodora

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, susține că nu a existat și nici nu o să existe o criza a medicamentelor pe piața din România. Acesta afirma că a existat „mai degrabă o teamă” care a fost „mediatizată excesiv”. 

„În acest moment nu există o criză a medicamentelor. A existat o perioadă scurtă o situaţie legată de antitermice şi antiinflamatorii. Noi am gestionat-o, cred, corect: am avut întâlniri imediat cu reprezentanţii farmaciştilor, dar mai ales cu producătorii şi cu distribuitorii acestor medicamente, ne-am asigurat că există cantităţile pe piaţă, că ele ajung atât în farmaciile cu circuit deschis şi să nu uităm spitalele, pentru că şi spitalele sunt consumatoare de astfel de medicamente. Chiar prin distribuitorul Ministerului Sănătăţii, Unifarm, am avut grijă să existe medicamente şi în spitale, nu numai în farmaciile cu circuit deschis, dacă ne referim, de exemplu, la antivirale” a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă.

Rafila a adăugat că „nu a fost criză de medicamente, a fost o teamă, mai degrabă, mediatizată excesiv”.

El a caracterizat cumpărarea medicamentelor de pe internet ca fiind „total nepotrivită”.

Acesta a explicat că, de cele mai multe ori, producătorii de medicamente iau substanţă activă de la aceiaşi producători, o incorporează în preparatul propriu şi îi pun denumire comercială, însă eficacitatea lor este aceeaşi.

Ministrul remarcă de asemenea că există medici ce prescriu numeroase medicamente care se eliberează fără rețetă, dar și suplimente alimentare, lucru care se întâmplă pentru că „pacienţii de multe ori sunt cei care doresc să li se prescrie cât mai multe medicamente care să acopere orice fel de patologie ipotetică”.

În legătura cu opinia acestuia referitor la existența unei „mafie a medicamentelor” care are legătură cu unii medici, ministrul a răspuns: „Cât timp nu a elemente concrete nu vreau să fac comentariu în acest sens”.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații găsiți aici: Ministrul Sănătății:  Nu a existat şi nu există o criză a medicamentelor. A fost mai degrabă o teamă mediatizată excesiv / Caracterizează drept „total nepotrivită” cumpărarea medicamentelor de pe internet

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor