logo
RNTV Live

Criză în zona balcanică: armata Serbiei în alertă maximă

kosovo_serbia_0
Andrei-Vlăduț Gușter

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a transmis că va plasa armata ţării în alertă maximă de luptă şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontiera cu Kosovo. Această decizie are loc după numeroase ciocniri între protestatarii sârbi și poliția dintr-un oraș din Kosovo, majoritar cu locuitori sârbi.

Ambasadorul SUA la Pristina a condamnat ferm acţiunea poliţiei kosovare: „A fost ordonată o mişcare urgentă (de trupe) spre graniţa cu Kosovo’, a declarat ministrul apărării, Milos Vucevic, în direct la televiziune. ‘Este clar că are loc o teroare împotriva comunităţii sârbe din Kosovo.”

Incidentul s-a petrecut în localitatea Zvecan, unde s-au produs ciocniri între poliţie şi protestatari după ce o mulţime s-a strâns în faţa clădirii primăriei, încercând să îl împiedice pe noul primar, un etnic albanez, să intre în biroul său, după alegeri boicotate de sârbii din Kosovo. Poliţia kosovară a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

Peste 50.000 de sârbi care trăiesc în patru localităţi din nordul Kosovo, printre care şi Zvecan, au boicotat votul din 23 aprilie pentru a protesta faţă de nerespectarea cererilor lor de mai multă autonomie – un nou pas înapoi pentru acordul de pace din martie între Serbia şi Kosovo.

Sursă: stiripesurse.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor