Nivelul Dunării a crescut îngrijorător în urma ploilor torențiale din ultimele zile. O viitură este așteptată în Ungaria spre sfârșitul săptămânii, în timp ce puhoaiele pun în pericol orașul Linz, al treilea ca mărime din Austria
Peste 200.000 de locuitori din Linz au urmărit cu îngrijorare cum apele mării Dunării au erodat malurile. Fără nicio apărare, străzile de-a lungul falezei au fost inundate. Nivelul fluviului a depășit șapte metri, determinând pompierii să construiască ziduri de protecție.
În Ungaria, viitura afectează și afluenții Dunării. Un pod rutier a fost închis la Gyor din teama că ar putea fi luat de apele revărsate. Se anticipă că în weekend, faleza Dunării din Budapesta ar putea fi inundată. În România, debitul Dunării ar putea atinge maximum 7.500 de metri cubi pe secundă, sub primul nivel de alertă, care este stabilit la 11.000 de metri cubi pe secundă.
„Nu estimăm, în momentul de faţă, să avem probleme deosebite la propagarea acestei viituri, în bazinul superior al Dunării, pe sectorul românesc. Am avut debite maxime de 9.600 de metri cubi pe secundă în luna decembrie 2023”, a declarat Marius Mătreaţă, reprezentant al Apelor Române.
Germania a fost prima țară afectată de inundații, odată ce nivelul Dunării a atins cota de 10 metri. Regiunea Bavaria a suferit cel mai mult, cu mai multe orașe care au fost grav afectate, inclusiv închiderea școlilor. Circulația feroviară a fost suspendată pe mai multe rute.
În Slovacia, autoritățile au declarat stare de urgență în anumite cartiere din capitala Bratislava și au început să construiască bariere de nisip pe malurile Dunării, ca măsură de precauție.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews