Creierul este reciclabil? Vezi ce spun specialiștii

diferenta-dintre-creier-si-minte-470×326
Andrei-Vlăduț Gușter

Oamenii de știință au făcut o descoperire remarcabilă legată de modul în care celulele creierului gestionează înlocuirea eficientă a proteinelor vechi. Acest proces esențial susține o comunicare neuronală eficace și contribuie la menținerea unei funcții cognitive optime.

Un studiu proaspăt publicat în revista de prestigiu Frontiers in Cell Development and Biology, condus de cercetători de la Universitatea Auburn, detaliază cum proteinele vechi din celulele creierului sunt transportate și reciclate.

„Celulele cerebrale înlocuiesc constant proteinele mai vechi pentru a menține un proces de gândire eficient”, explică dr. Michael W. Gramlich, profesor asistent de fizică la Universitatea Auburn.

Până în prezent, modul precis în care proteinele vechi sunt direcționate pentru a fi transportate spre reciclare a rămas o enigmă, precizează el. Cercetările echipei demonstrează că o cale specifică reglează traseul de transport al proteinelor vechi către corpul celular, unde sunt reciclate, permițând astfel noilor proteine să preia funcția lor.

Această descoperire are implicații semnificative în înțelegerea sănătății creierului. Fără înlocuirea eficientă a proteinelor, neuronii ar suferi deteriorări în timp, devenind mai puțin eficienți.

„Fără o înlocuire eficientă a proteinelor, neuronii din creier ar avea de suferit și ar deveni mai puțin eficienți în timp”, adaugă dr. Gramlich.

El afirmă că studiul dezvăluie o cale reglabilă care poate fi ajustată pentru a se adapta schimbărilor în funcționarea creierului, prevenind deteriorarea neuronilor pe termen lung.

Descoperirea lor a surprins cercetătorii, care au constatat că un mecanism simplu și reglabil determină selectarea proteinelor vechi pentru reciclare. Aceasta subliniază semnificația rezultatelor obținute în cadrul cercetării. Studiul face parte dintr-o serie de cercetări concentrată pe traficul neuronal și plasticitatea sinaptică, analizând modul în care are loc învățarea.

Echipa de la Auburn a utilizat o combinație de tehnici, inclusiv microscopie cu fluorescență, culturi de celule hipocampale și analize computaționale, pentru a identifica mecanismele care guvernează traficul veziculelor sinaptice înapoi către corpul celular.

Cercetătorii de la Auburn văd aceste rezultate ca având potențialul de a adânci înțelegerea despre sănătatea creierului și afecțiunile neurologice degenerative.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor