Românii cumpără cozonac la felie din cauza prețului ridicat

Dudau Andreea Valentina
2 Min Read

Cozonacul rămâne unul dintre preparatele vedetă ale mesei de Crăciun, însă popularitatea sa în perioada sărbătorilor a dus la prețuri atât de mari încât mulți români aleg să-l cumpere la felie, pentru că un cozonac întreg este prea scump!

Un cozonac pufos, cu umpluturi delicioase și glazurat cu ciocolată, poate ajunge până la 250 de lei, iar variantele mai mici se vând cu prețuri sub 200 de lei. În piețe, o jumătate de cozonac poate costa chiar și 190 de lei.

Din cauza acestor prețuri ridicate, românii au două alternative: să-l facă acasă sau să cumpere la felie, care variază între 8 și 14 lei, în funcție de sortiment.

Prețurile diferă și în funcție de locul de achiziție — cofetărie, piață sau supermarket — și de dimensiune și sortiment.

Cofetarii explică că majorările se datorează creșterii semnificative a costurilor de producție: scumpiri la energie electrică și gaze, TVA-ul mai mare la achiziția ingredientelor și la vânzarea produsului finit. Astfel, pentru un cozonac de 200 de lei, aproximativ 40 de lei reprezintă taxe către stat.

Și ingredientele s-au scumpit: untul de cacao și pudra de cacao au înregistrat majorări de 20%, iar un litru de lapte s-a scumpit cu 10%.

Mai multe ştiri pe republikanews.ro

Share This Article