logo
RNTV Live

Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu” întâmpină Sărbătorile Pascale cu două videoclipuri noi

cor
Mihai Constantinescu

 Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu” s-a reunit, în aceste zile, pentru înregistrarea a două videoclipuri dedicate Sărbătorilor Pascale: Prohodul, în varianta compozitorului Gheorghe Cucu și un colaj realizat între două lucrări –  Hristos Anesti de Gavriil Musicescu și Minune Prea Mare de Paul Constantinescu. Acestea au fost filmate atât pe scena sălii “Ion Baciu” a Filarmonicii, cât și la Mănăstirea Turnu.

Prohodul, înregistrat pe scena Filarmonicii, va fi difuzat vineri, 30 aprilie, la ora 13.00. Potrivit tradiției creștine Prohodul se va auzi, seara, în Biserică.

Cel de-al doilea videoclip, Hristos Anesti și Minune Prea Mare, a fost filmat integral la Mănăstirea Turnu de la Tîrgșoru Vechi, oportunitate pentru care mulțumim starețului pr. Valentin Mîțu. Acesta va fi difuzat sâmbătă, 1 mai 2021, de la ora 12.00.

Ambele videoclipuri vor putea fi urmărite pe paginile oficiale de Facebook ale Filarmonicii “Paul Constantinescu”.

Din pasiune pentru muzică, întreg ansamblul coral a participat la pregătirea și realizarea celor două videoclipuri în regim de voluntariat.

  “Sunt două lucrări minunate pe care le-am lucrat cu multă atenție și dedicare într-un timp relativ scurt din cauza situației nefericite în care ne aflăm cu toții și sper ca acestea să reușească să încânte publicul la fel de mult ca și când ne-ar fi ascultat în sala de concert. Filmările pentru ambele piese le-am realizat într-o singură zi, atât la Mănăstirea Turnu cât și pe scena Filarmonicii și suntem cu toții nerăbdători să vi le prezentăm în această săptămână plină de însemnătate pentru întreg creștinismul“, a precizat dirijorul Eduard Dinu.

Echipa tehnică, cea care a realizat cele două înregistrări, a fost compusă din Alexandru Stoica (video), Ionuț Aldea (lumini) și Marian Buruiană (recuzită). Credit foto: Viorel Coman.

Despre Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu”

Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești a luat naștere în anul 2018, la inițiativa directorului general Vlad Mateescu, pe parcursul aceluiași an desfășurându-se numeroase evenimente culturale pe întreg teritoriul României, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Alături de Vlad Mateescu au stat și directorul artistic Georgiana Frîncu, dar și dirijorul Eduard Dinu, împreună gândind un proiect solid și de viitor, un proiect de o mare importanță pentru Filarmonică, pentru orașul Ploiești și pentru întreaga dezvoltare a mișcării corale din România.

Ansamblul coral al Filarmonicii are ca scop principal susținerea concertelor și evenimentelor vocal-simfonice pe care Orchestra Filarmonicii “Paul Constantinescu” le pune în scenă, dar nu neglijează nici muzica acapella, pe care o promovează în diferite evenimente organizate în cadrul Filarmonicii sau în afara acesteia. Unul dintre obiectivele ansamblului este acela de a participa la concursuri și festivaluri de profil, astfel promovând atât numele Filarmonicii, cât și pe cel al orașului Ploiești.

Pe lângă minunatele lucrări vocal-simfonice pe care istoria muzicii universale le oferă, Corul Filarmonicii abordează repertorii diverse, acestea pornind din perioada Renașterii Muzicale și ajungând până în zilele noastre, interpretând lucrări ale compozitorilor contemporani.

Fiind un ansamblu tânăr în fruntea căruia se află un dirijor tânăr, dar cu o experiență bogată în arta dirijatului, corul nostru dorește să iasă dintr-o anumită zonă de confort și să depășească aceste “rigori” impuse de muzica corală, abordând și piese reinterpretate ale unor artiști și formații de renume internațional, combinând astfel stiluri care la o primă vedere pot părea total opuse.

Membri de top

Toți membrii ansamblului au experiență corală anterioară, fiind selectate cele mai bune voci pentru a reprezenta cu onoare și profesionalism Filarmonica și orașul Ploiești.

Eduard Dinu s-a născut în 1992, în Prahova, localitatea Urleta, un spaţiu emblematic al muzicii corale româneşti, loc din care provine şi marele maestru Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră „Madrigal”. Primii paşi în lumea muzicii i-a făcut încă de la vârsta de cinci ani, când începe studiul pianului. Ulterior devine elev al Liceului de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti, la secţia pian.

Începând cu anul 2011, dorind să-şi perfecţioneze pregătirea muzicală, se înscrie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la specializarea Dirijat de Cor Academic. Primii pași în arta dirijatului au fost călăuziți de maestrul său conf. univ. dr. Gabriel Constantin Popescu (maestru de cor al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”), cel care l-a susținut și l-a sfătuit necontenit.

Dragostea şi dăruirea pentru muzica corală l-au determinat să îşi formeze un ansamblu coral încă de la începutul studenţiei, lansându-şi astfel o frumoasă carieră dirijorală. Realizează recitaluri şi concerte în Bucureşti şi în ţară, în acelaşi timp colaborând şi cu artişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti. Anul 2013 reprezintă momentul în care destinul său se leagă de cel al Corului Regal, devenind membru al partidei de tenor a ansamblului, pentru ca mai apoi în anul 2015 să preia bagheta dirijorală a acestuia, până în anul 2018 atunci când decide să pornească un nou proiect și anume proiectul „Ascendis Choir”.

În cariera sa dirijorală a susținut numeroase concerte în țară pe cele mai importante scene, a participat în calitate de dirijor al Corului Regal în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, unde a fost cel mai tânăr dirijor din ediția 2017, dar și în străinătate, ultima realizare fiind un turneu în China alături de Corul Ascendis, unde a susținut 5 concerte în orașele Beijing și Shanghai.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor