Vineri, sindicaliștii Europol protestează și denunță o „dispoziție ilegală” referitoare la programul de lucru în Poliția Capitalei, pe care o consideră responsabilă de instituirea unui regim de muncă similar sclaviei în structurile de ordine publică. Cu toate acestea, instituția subliniază că dispoziția respectă legislația și stabilește un program de lucru în trei schimburi de câte opt ore.

”La nivelul Poliţiei Capitalei, după orele de program, Berechet (chestorul principal de poliţie Bogdan Berechet – n.r.) a emis o dispoziţie ilegală prin care se reglementează programul de lucru la nivelul structurilor de ordine publică din cadrul secţiilor de poliţie (…) Dispoziţia stabileşte forma de organizare a programului de lucru în schimburi de 8 ore, dar cu menţiunea că se diminuează timpul de refacere a capacităţii de muncă şi astfel, se legalizează posibilitatea de abuz asupra agenţilor de ordine şi siguranţă publică”, afirmă sindicaliştii Europol.

Sindicaliștii Europol denunță mai multe aspecte care încalcă prevederile legale, și anume:

  1. Timpul de recuperare a capacității de muncă mai mic de 16 ore încalcă articolul 26, alineatul 3 din Acordul Colectiv.
  2. Se permit și legalizează „forțările”, cum ar fi schimbarea de la un schimb la altul în aceeași zi.
  3. Se încalcă dreptul la repausul săptămânal conform articolului 2, alineatul 2 din OMAI 577/2008, care prevede acordarea repausului în zile consecutive.
  4. Se instituie o rutină de lucru în care personalul este împărțit în 3 grupe care lucrează câte 10 zile în fiecare schimb, o abordare criticată pentru lipsa de flexibilitate în gestionarea resurselor umane în funcție de cerințele reale din teren.
  5. Se permite abuzul prin renunțarea la drepturile minime garantate de Codul Muncii, precum timpul de recuperare a capacității de muncă sau repausul săptămânal.

Sindicaliștii acuză că șeful Poliției Capitalei a instituit practici similare sclaviei în structurile de ordine publică printr-o dispoziție care nu respectă legalitatea.

În replică, oficialii Poliției Capitalei au explicat că decizia stabilește un program de lucru în trei schimburi de câte 8 ore, în conformitate cu diverse reglementări legale precum Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și articolul 3 din Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 577/2008 privind programul de lucru al polițiștilor. De asemenea, aceștia au menționat uniformizarea programului de lucru la nivelul secțiilor de poliție, inclusiv la Secția 23, care anterior avea un program de lucru de 12 ore, acum trecut la 8 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *