Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a publicat joi un mesaj pe rețeaua X, criticând comportamentul unor state care, conform MAE, „încercă în mod constant să-și constrângă, să agreseze sau să-și invadeze vecinii suverani” și care „mint, distorsionează și manipulează în mod constant”. Acest mesaj vine în contextul reacțiilor internaționale la declarațiile recente ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a criticat afirmațiile președintelui Klaus Iohannis.

Într-o postare pe Facebook, Ambasada Rusiei în România a publicat declarațiile lui Zaharova, care a acuzat România de distorsionarea istoriei și de atribuirea responsabilității pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial și Holocaustului Uniunii Sovietice. Zaharova a condamnat mesajul președintelui Iohannis din 23 august, Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, care a menționat Pactul Ribbentrop-Molotov și responsabilitățile regimurilor naziste și sovietice în contextul Holocaustului și genocidului.

Zaharova a denunțat aceste afirmații ca fiind „calomnioase și deliberat false”, aducând în discuție implicarea României în războiul împotriva Uniunii Sovietice și acțiunile regimului lui Ion Antonescu, inclusiv masacrele de la Odesa. Ea a acuzat conducerea actuală a României de distorsionarea istoriei și reabilitarea „criminalilor naziști”.

În răspunsul său, MAE român a subliniat că unele state „învăță din istorie și fac pace”, în timp ce altele „mint, distorsionează și manipulează”. Ministrul român de Externe a subliniat importanța lecțiilor istorice și a adevărului istoric în promovarea păcii și stabilității internaționale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews