Contribuţia la pensie se va putea plăti retroactiv în cazul celor cărora le lipsesc ani din stagiul de cotizare

cautam-reporteri-republikanews

Plată retroactivă

Contribuţia la pensie se va putea plăti retroactiv. Este măsura propusă în cadrul unui proiect legislativ pentru persoanele care nu sunt pensionate. Acestea vor putea efectua, până la data de 1 septembrie 2021, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, potrivit unui proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Muncii.

“Plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat pot contribui, cel puţin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar. Măsura legislativă are drept consecinţă evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, şi care, în lipsa îndeplinirii condiţiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenţă socială, fapt ce ar împovăra bugetul de stat”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială, potrivit incont.stirileprotv.ro


Proiectul de OUG poate fi consultat aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here