logo
RNTV Live

Contre între consilierii PNL și primarul Volosevici. Discuții aprinse pe prelungirea contractului cu Apa Nova

cl_deembrie
rnews

Primarul Andrei Volosevici a argumentat în faţa consilierilor că valoarea investiţiilor propuse pentru perioada de prelungire ar fi mai mult decât dublă faţă de investiţiile efectuate de operator până acum în municipiu, adăugând că, potrivit noii înţelegeri, obligaţia va fi ca toţi aceşti bani să fie folosiţi pentru modernizarea sistemului, eliminând posibilitatea ca operatorul să deconteze investiţii făcute în sedii sau în bunuri care n-ar rămâne neapărat în Ploieşti la finalul contractului. Totodată, primarul a mai declarat că lucrările propuse acum, precum canalizarea cartierului Mitică Apostol sau extinderea de reţele, sunt absolut necesare în municipiu, iar respingerea variantei Apa Nova ar presupune ca ele să fie susţinute din bugetul propriu, cu eforturi foarte mari.

”Este vorba că în 25 de ani, un contract minune semnat și aplaudat de unii care mai sunt și prin sală s-a investit 17 milioane de euro, dar cu amendamentul că o parte din ei s-au îndreptat către infrastructură legată de sedii, utilaje și restul. Mi se pare corect să spun public, ploieștenilor, că suntem într-un impas juridic, deși lucrurile sunt foarte clar asumate, ca în zece ani să investim în infrastructura a ceea ce înseamnă apă, canal, racorduri, ministații de epurare, 33 milioane euro. Nu există niciun fel de posibilitate ca această sumă să nu fie investită, iar proiectul de hotărâre este avizat de secretarul Primăriei Ploiești și are aviz favorabil de la Comisia 7. (….) Că vorbim mâine, că vorbim peste un an sau că nu vorbim niciodată sau că pur și simplu asumat nu decidem prelungirea acestui contract este o chestiune care ne va ajuta la construirea bugetului. Atunci, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Am auzit discuții, pentru că nu trebuie să le facem deloc necunoscute, că a fost din scurt introdus. Să mă ierte Dumnezeu, dar, prima oară când am pus la dispoziție hârtiile într-o ședință informală am prezentat acest proiect a fost în urmă cu cinci luni de zile sau șase, numai că ne-am mișcat cam greu. Dacă cine consideră că prelungirea contractului este o chestiune ilegală, sigur eu nu comentez, eu v-am spus care este opinia executivului pe care-l conduc, dar avem dată data de 26 mai 2021 în care dumneavoastră stabiliți să negociem prelungirea unui contract. Dacă prelungirea unui contract o considerați ilegală, pentru ce am mai făcut o comisie? Ați stabilit care sunt persoanele care negociază prelungirea contractului cu Apa Nova, iar acum spuneți că parcă ar fi ilegală sau, mă rog, ce bârfe am mai auzit, atunci, haideți să ne lămurim, pentru ce mai facem comisii de negocieri, pe care dumneavoastră le decideți nu eu(….) Vreau ca public și clar să spun că este o chestiune pe care nu o putem amâna, nu este o chestiune care să pericliteze, din punctul meu de vedere vreun consilier local, este o chestiune asumată public care ne permite posibilitatea ca până în 2022 să investim în infrastructura subterană legată de partea de apă din Ploiești(…) Am auzit vorbe că vom avea probleme cu DNA-ul și cu restul. Vă rog frumos să-mi explicați ce instituție a statului, cu avizul tuturor, cu un contract asumat care poate fi prelungit, fără o reflexie în bugetul primăriei, ar putea avea, pe lângă potențialele inexistente probleme juridice, să creeze posibilitatea unui ploieștean să ne bată obrazul că am putut să le canalizăm cartierul”, a susținut primarul Andrei Volosevici.

Consilierii PNL, prin vocea viceprimarului Daniel Nicodim, au invocat raportul nefavorabil al Direcţiei Juridice şi “mici chestiuni contractuale care pot fi îmbunătăţite”.

”Grupul PNL apreciază oportunitatea acestui proiect, apreciază cuantumul semnificativ al investițiilor care prin această prelungire a contract vor veni către administrația publică ploieșteană, însă, având în vedere raportul de specialitatea avizat nefavorabil al Direcției Juridice și o serie de mici chestiuni contractuale care pot fi îmbunătățite în cel mai scurt timp, propun prorogarea acestui proiect, în ideea de a fi pus în dezbatere cât mai repede”, a susținut viceprimarul Daniel Nicodim.

Paradoxal, în schimb, proiectul a fost susținut de consilierii USRPLUS.
”Toate partidele au fost de acord că acest cartier Mitică Apostol este o oportunitate, că trebuie să rezolvăm problemele de acolo, să-l civilizăm. Din păcate, nu toate partidele pare că sunt interesate, nici măcar nu sunt prezente la ședință. Vizavi de perioada aceasta scurtă de analizare a proiectului e corect că este din scurt, dar din scurt a fost și proiectul cu ADI Termo și cu toate acestea am putut să ne mobilizăm și să votăm acel proiect. Așa că nu înțeleg de ce aplicăm o dublă măsură și aici. Știu că fosta administrație a încercat să ocolească, să aibă un sistem de investire în acest cartier, au încercat niște lucrări din ce știu, iar lucrările nu au fost cele mai bune. Eu nu văd neapărat o alternativă la proiectul acesta de investiții prin Apa Nova. Dacă cineva de aici poate să ne spună că putem să facem noi niște investiții din bugetul Primăriei Ploiești și să le facem de calitate, eu sunt dispus să discutăm, să negociem, dar până acum nu a fost prezentată nicio alternativă. Din nu a face nimic și a face ceva prin Apa Nova, mi se pare că trebuie să facem asta, chiar dacă trebuie să suportăm un const. Nu există investiții fără cost suplimentar. Eu sunt de acord cu acest proiect”, a susținut consilierul Mihai Tonsciuc.

De precizat faptul că secretarul Primăriei Ploiești a anunțat că va contrasemna acest proiect și că avizul ei este FAVORABIL, chiar dacă proiectul are, într-un mod surprinzător, două rapoarte din partea Direcției Juridice, unul favorabil și unul nefavorabil.

”S-a spus că avem rapoarte nefavorabile. De la Direcția Juridic avem două rapoarte unul favorabil și unul nefavorabil. Colega care a participat la negocieri a dat un raport favorabil, iar a girat funcția de șef Serviciu a refuzat să semneze și a făcut un raport nefavorabil. Eu nu împărtășesc acest raport nefavorabil. În rest avem rapoarte de specialitate de la celelalte direcții”, a precizat secretarul Primăriei Ploiești.

După lungi dezbateri, propunerea de prorogare a fost admisă, cu majoritate de voturi, ceea ce înseamnă că ne putem aştepta ca proiectul să reapară în dezbatere, posibil uşor modificat, la o şedinţă în viitorul apropiat.

Apa Nova – Ce investiţii ar intra în prima etapă

Dacă propunerea de prelungire ar fi acceptată, contractul cu Apa Nova ar urma să expire la 14 iunie 2035. În prima etapă, de 13,7 milioane de euro, sunt incluse lucrări de modernizare, începând cu realizarea reţelei de canalizare în cartierul Mitică Apostol, a unei staţii de epurare locale şi a unei staţii de pompare, astfel încât reţeaua să fie racordată la un canal deschis al ANAR, şi continuând cu lucrări de extindere şi redimensionare a reţelei de alimentare cu apă potabilă a aceluiaşi cartier, însemnând 13,5 kilometri de extinderi, 5 kilometri de redimensionări, hidranţi şi aproximativ 800 de branşamente. Tot în această etapă sunt propuse lucrări pentru introducerea a aproape 15 kilometri de reţea de canalizare şi 683 de racorduri de canalizare şi 5,4 kilometri de reţea de apă, cu tot cu 204 branşamente şi cu hidranţii de incendiu aferenţi.
În documentul propus se mai precizează că, în eventualitatea realizării unor economii, sumele rămase ar trebui investite în lucrări similare, dar şi că, în situaţia în care unele proiecte ar fi blocate din motive independente de cele două părţi, sumele ar putea fi investite în lucrări similare ca valoare şi natură.


Apa Nova – Investiții în staţia de epurare


Potrivit documentului pus în dezbatere, în a doua etapă de investiţii, de 23 de milioane de euro fără TVA, urmează să intre finalizarea lucrărilor la staţia de epurare a Ploieştiului.
În cazul în care lucrările la noua stație de epurare nu vor putea fi realizate de Apa Nova, sumele alocate pentru această investiție vor fi transferate tot pentru reabilitarea infrastructurii de apă și canal.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor