La opt ani de la tragedia de la Colectiv, România nu dispune de niciun centru modern pentru îngrijirea pacienților cu arsuri severe, conform standardelor internaționale.
Există, totuși, un proiect în derulare pentru realizarea a trei centre majore pentru mari arși, localizate în Timișoara, București și Târgu Mureș, proiect finanțat de Banca Mondială. Termenul inițial de finalizare, stabilit pentru anul 2024, a fost revizuit recent de către ministrul Sănătății, estimându-se că noile centre ar putea fi operaționale în 2025.
Lucrările de construcție pentru primele două centre au început deja în acest an, dar pentru centrul din Târgu Mureș, Ministerul Sănătății a încheiat doar faza de licitație. Până când noile centre vor fi finalizate, pacienții cu arsuri severe sunt tratați în centrele existente sau sunt trimiși în străinătate, pe cheltuiala statului român.
Acordurile de finanțare cu Banca Mondială pentru aceste centre au fost semnate în 2014, iar data limită pentru finalizarea activităților finanțate este 31 decembrie 2024.
Cu toate acestea, toate cele trei proiecte sunt întârziate, iar conform unei ordonanțe de urgență adoptate în martie, finalizarea lor până la sfârșitul anului viitor este exclusă. Centrul din Timișoara și cel din București au proceduri mai avansate (contracte semnate, lucrări demarate), în timp ce pentru centrul din Târgu Mureș abia s-a încheiat faza de licitație.
Cele trei centre planificate vor dispune de 31 de paturi pentru pacienții în stare critică, 20 de locuri pentru cei aflați în etapa intermediară a recuperării și 58 de săli de operație.
La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, construcția noului centru a început în iunie 2023, urmând să fie finalizată în februarie 2025.
Pentru centrul de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, construcția a demarat în septembrie 2023, iar termenul estimat pentru finalizare este februarie 2025.
Nu este clar cum au fost stabilite aceste termene, având în vedere că un document guvernamental, prezentat în martie de 360medical.ro, prevede un termen de 26 de luni doar pentru construcția centrului din Timișoara, care este cel mai avansat în procesul de realizare.
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, construcția va începe după finalizarea procedurilor, dar Ministerul Sănătății nu a oferit un termen precis în acest sens.
Acest centru va include 5 paturi pentru pacienți critici în terapie intensivă, 10 paturi pentru terapie intermediară și îngrijire post-operatorie, 57 de paturi de ATI și 25 de săli de operație. Estimarea totală a investiției în acest centru se ridică la 322 milioane de lei (aproximativ 65 milioane euro).
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.